Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Nacka kommun hyr bostäder av HSB Stockholm

I stället för att tvingas riva fullt fungerande lägenheter i Finnboda har HSB Stockholm och Nacka kommun kommit fram till en mer ansvarsfull lösning. Tack vare en tillfällig detaljplan kan bostäderna stå kvar och kommunen får hyra lägenheterna i väntan på Trafikverkets besked om hur marken kan användas i framtiden.

I Finnboda finns sex modulhus, med åtta lägenheter i varje hus, som ursprungligen uppförts som ungdomsbostäder, med ett tidsbegränsat bygglov på 15 år. Bostäderna står på mark som Trafikverket sedan länge reserverat för en Östlig förbindelse. Senast 2022 ska Trafikverket fatta beslut om hur marken ska användas, och innan dess går det inte att bygga permanent i detta område. Bygglovet för de befintliga bostäderna löpte ut den 16 april i år, och samtliga hyresgäster har flyttat ut. Förutsättningarna för att bo i ungdomsbostäderna har varit tydliga från start, och har även reglerats i samtliga hyresavtal.

Nu kommer lägenheterna till användning

När det tidsbegränsade bygglovet närmade sig sitt slut stod HSB Stockholm inför ett krav på att riva eller flytta bostäderna. I stället lämnades en ansökan in till Nacka kommun den 14 mars om att upprätta en tillfällig detaljplan i avvaktan på Trafikverkets beslut. Den 19 april beslutade Miljö- och stadsbyggnadsnämnden att ge i uppdrag åt planenheten att upprätta förslag till en tidsbegränsad detaljplan, för att de befintliga bostäderna skulle kunna få stå kvar i några år till. Detaljplanearbetet är påbörjat och kommunen räknar med att kunna hålla samråd för de närboende i början av hösten. När ansökan kom in bad Nacka kommun om att få hyra in bostäderna. Avtal tecknades den 10 maj. Hyresavtalet gäller under tre år med start den 1 juni 2017.

Inflyttning från och med den 1 juni

I mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft, som innebär att samtliga Sveriges kommuner ska ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. Under 2017 är det 370 personer som ska flytta till Nacka och som kommunen behöver hitta en bostad till. De nyanlända, som alltså har genomgått en asylprocess och fått stanna i Sverige, erbjuds att hyra sin första bostad av kommunen under etableringstiden, som är högst två år. Lägenheterna i Finnboda kommer i första hand att användas för detta syfte. Hyresgästerna flyttar in successivt, med start den 1 juni i år.

Hållbar lösning

– Nacka är en av många kommuner som kämpar för att tillgodose behovet av bostäder för sociala ändamål. Samtidigt vill vi arbeta så hållbart och ekonomiskt som möjligt. Att använda fullt fungerande bostäder, i stället för att riva dem, är det ansvarsfulla i den här situationen. Därför är vi väldigt nöjda med att kunna hyra in de här lägenheterna från HSB, säger Jenny Asmundsson, bostads- och affärsutvecklingsdirektör i Nacka.

– HSB Stockholm är en värderingsstyrd organisation. Genom detta samarbete vill vi bidra till nödvändiga lösningar i en svår tid, samtidigt som vi tar socialt ansvar och hjälper människor som flyr från förföljelse och krig, säger Anders Joachimsson, fastighetsutvecklingschef för HSB Stockholm.

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med bostäder och integration i Nacka

Vill du hjälpa till? Här finns mer information och kontaktuppgifter

Sidan uppdaterades: