Lämna sidan
Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stödcentrum för unga brottsutsatta Nacka & Värmdö

Har du blivit utsatt för ett brott och känner dig ledsen, arg eller otrygg? På Stödcentrum för unga brottsutsatta kan du få stöd och hjälp att hantera både dina känslor och praktiska frågor. Välkommen till oss!

Nytt samarbete mellan Nacka & Värmdö

Nacka och Värmdö kommuner inleder ett nytt samarbete för att stärka stödet till unga brottsutsatta. Från och med 1 mars 2021 bedrivs Stödcentrum för unga brottsutsatta och Medlingsverksamheten i samma regi. Välkomna att kontakta oss!

Kontakta oss

Stödcentrum för unga brottsutsatta
Adress: Smedjegatan 18, plan 5, i Sickla
Epost: stodcentrum@nacka.se

Tobias Söderstedt
Ungdomsbehandlare
Epost: tobias.soderstedt@nacka.se
Telefon: 070-431 99 13

Emma Ekring
Ungdomsbehandlare
Epost: emma.ekring@nacka.se
Telefon: 070-431 79 65

Har du blivit utsatt för ett brott?

Om du har blivit utsatt för ett brott, till exempel rånad, hotad, våldtagen, slagen eller kränkt, kan du få en massa olika känslor och tankar. Du kanske känner dig ledsen, förvirrad, arg, eller otrygg. På Stödcentrum för unga brottsutsatta kan du få stöd och hjälp att hantera både dina känslor och praktiska frågor.

Ett brott kan ske på ett ställe där du aldrig har varit förut, eller där du är ofta, som i skolan eller hemma. Det kan också vara att du blivit lurad eller utnyttjad på nätet.

Vad som räknas som ett brott står i lagen. Det är lika brottsligt om du känner den som har begått brottet, som om det är en helt främmande person.

Allt det här kan du få hjälp med

Du som är mellan 10 och 21 år och har utsatts för eller bevittnat ett brott, kan behöva någon att prata med. Till oss är du och dina närstående (PDF-dokument, 75 kB) välkomna för:

  • Stödsamtal
  • Praktisk hjälp i rättsprocessen
  • Stöd vid förhör och rättegång
  • Medling

Du behöver inte ha gjort en polisanmälan för att få stöd hos oss och det är gratis.

Du är välkommen att ringa, smsa eller maila oss för att ställa frågor eller boka en mötestid.

Här kan du läsa mer om att utsättas för brott och vad som händer om det blir rättegång.

Om du är över 21 år eller behöver utökat vittnesstöd kan du kontakta Brottsofferjouren Tyresö/Nacka/Värmdö

Viktigt att anmäla

Du bör göra en polisanmälan om du har varit med om ett brott. Det är viktigt för att den som har begått brottet ska kunna dömas. Det kan också vara viktigt för dig själv. När du gör en anmälan kan det bli lättare att känna att du själv inte har någon skuld.

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några gör något sexuellt mot en som man inte vill. Det kan vara att tafsa, att säga sexuella saker, att bli tvingad att visa sig naken eller göra sexuella saker med en som man inte vill. Det kan ske inomhus, utomhus eller via nätet.

Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja. Här finns ett youtube-klipp som enkelt bekriver det som kallas för samtycke.
Om du vill ha stöd och hjälp kan du få det på Stödcentrum för unga brottsutsatta.

Du kan läsa mer på UMOs sida om sexuella övergrepp och du kan också få hjälp på Nacka ungdomsmottagning.

Har du själv begått brott?

Du kan frivilligt söka hjälp hos socialtjänsten om du begått brott och söker förändring. Det kan både handla om att du stulit saker, använt droger, att du varit våldsam eller gjort saker som fått andra att må dåligt. Det finns olika slags hjälp du och dina föräldrar kan få.

Vill du prata med någon och rådgöra kring din egen situation, kontakta ungdomsbehandlare på Stödcentrum, Emma Ekring, emma.ekring@nacka.se, 070-431 79 65 eller Tobias Södertstedt, tobias.soderstedt@nacka.se, 070-431 99 13. Du kan vara anonym!

Läs mer om vilket stöd du kan få på www.nacka.se/omsorg-stod

Sidan uppdaterades: