Nu är barns och ungas egna husfasader invigda på Nya gatan.

Tisdagen den 15 september invigdes Nya gatan - Nackabornas gata. Husfasaderna som är skapade av barn och unga i Nacka ska på ett fantasifullt sätt inspirera till framtidens Nacka stad.

Fasaderna har bearbetats av arkitekt Ariel Ramirez på Studio RAM och Katarina Fredrika, projektledare för Konsten att skapa stad. Syftet med detta är att visa hur husfasaderna kan se ut om de byggs i verkligheten samt att förbättra den tekniska kvaliteten som krävs för att trycka i stort format. Detta har gjorts i samarbete med skaparna.

Kommunstyrelseordförande Mats Gerdau avtäcker Maja, Milo och Tyras husfasad.

 

 Barns och ungas fasader på plats på Nya gatan vid Vikdalsrondellen.

 

 

Många Nackabor kom på invigningen.

 

 

 

 

Nya gatan i Vikdalsrondellen är en fiktiv gata med syfte att gestalta Nacka stad-visionen ”Nära och nyskapande” på ett spännande och lekfullt sätt. Fasaderna är tänkta som inspiration av den framtida staden som Nacka skapar i samspel med Nackaborna.

I september ska dagens sju meter höga husfasader bytas ut. De fem nya husfasaderna är ett resultat av en brett upplagd tävling där drygt 200 bidrag skickades in till Nacka kommun under hösten 2014. Hälften av bidragen kom från barn och ungdomar i Nacka. I mars valde en jury ut cirka 30 bilder som gick vidare till en öppen omröstning. Nu har Nackaborna fått säga sitt och följande fem fasader vann omröstningen. Bilderna är placerade utan inbördes ordning.

Stort grattis Julie, Emma, Maja, Milo, Thyra, Fanny och Martina!

 

 

Julie årskurs 3, Maestroskolan i Nacka

Jag tänkte att det skulle vara annorlunda, som ingen annan hade. Jag ville att det skulle vara färgglatt för att jag gillar färgglada hus. Det skulle vara väldigt konstiga fönster och dörrar men jag ville ha olika dörrar så jag gjorde tre. Huset skulle vara roligt att kolla på och bo i så jag tänkte så! Hjärtan betyder glädje frihet och kärlek".

 

Emma Otra, 19 år, Samhällsprogrammet, Nacka gymnasium

Mitt hus är ett modernt trevåningshus. Det som är mest annorlunda med det är formen, huset är nämligen runt. Lägenheterna har öppna planlösningar och en klimatsmart inredning. På taket finns tre solceller, en för varje lägenhet. Detta göra att vi sparar både energi och pengar. På baksidan finns även plats för ekologisk odling.

 

Maja 5 år, Milo 5 år och Thyra 4 år, förskola Lilla Nacka.

Husen ska se ut så för att det är fint med blå och rosa färg och det är fint med en flaggstång längst upp. Det finns också en klätterställning mitt på husfasaden.


 

Fanny Sundberg, 23 år, student Fysisk Planering BTH, Karlskrona

Här är mitt förslag på fasad till nya gatan som jag kallar växthuset. På nya gatan vill jag se grönska, från botten till toppen. När staden byggs ut försvinner ofta det gröna från gatorna, men med växthuset kan kvarteret fortsätta att spira!

 

 

Martina Salonen, 25 år, Egen företagare i Stockholm

Det här huset passar på Nya gatan därför att det är en blandning av nytt och gammalt. Gemenskap och privatliv. Med sina ateljéer på bottenplan och restaurang uppe i tornen så kan man lätt och enkelt välja om man vill ha gemenskap eller hålla sig i sin lägenhet på mittenplanet. Allt blir tillgängligt utan att vara påträngande. Det fria valet är övergripande. (det är såklart väldigt bra isolerat)

 

 

203 bidrag till Nya gatan skickades in hösten 2014

Under våren 2015 kommer en jury att välja ut cirka 30 bilder. Utifrån det urvalet kommer Nackaborna få rösta fram sina fem favoriter. Dessa monteras senare i upp som fasader på Nya gatan i Vikdalsrondellen. Resultatet kommer att bli en riktig inspirationsgata i Nacka stad!

I bildgalleriet kan du se samtliga 203 bilder som har skickats in till Nacka kommun under oktober månad. Klicka på bilden för att se den i ett större format.

 Förskolan Lilla Nacka

Montessoriförskolan Castello

Maestroskolan år 1

           
           
           

Maestroskolan år 2

           
           
           

Maestroskolan år 3

           
           
           

Maestroskolan år 4 

           
           
           

Maestroskolan år 5

           
           
           

Maestroskolan år 6

           
           
           
           

Maestroskolan år 7

           
           

Maestroskolan år 8-9

           
           

Skaparverkstad 1

           
           
           
           

Skaparverkstad 2

           
           
           
         

 

Nacka gymnasium

           
           
           
           

Övriga

           

Publicerad av: kommunikation@nacka.se
Publicerad: 2014-08-28
Uppdaterad: 2015-09-22
 
Nacka kommun | Postadress: S-131 81 Nacka | Besöksadress: Granitvägen 15 | Telefon: 08-718 80 00 | Fax: 08-718 91 15
E-post till Nacka kommun | Organisationsnummer: 212000-0167 | Om webbplatsen | Webbansvarig: Infomaster