Långsjön

Njut av naturen i en glänta vid Långsjöns strand. Långsjön är ett av Nackas mindre naturreservat och ligger centralt - mitt i Nacka.

Längs Lugna promenaden som går invid Långsjöns strand finns bänkar och många härliga gläntor där du kan njuta av naturen på det sätt du själv vill. Här samsas motionslöpare med småbarnsfamiljer på upptäcktsfärd.

Bad och fiske

Längs stigen finns en liten anlagd sandstrand där barnen kan gräva i sanden och många härliga klippor för klippbad.

 Foto på den sällsynta röda näckrosen som finns i Långsjön
Stranden som ligger i norra delen, nära Ekängen, har sommartid toalett samt ett räcke att hålla sig i när man går ned i vattnet.

I Långsjön får du fiska med metspö och kastspö från stranden. Men tänk på alla badande.

Sommartid blommar vita, gula och röda näckrosor i den näringsrika sjön. Ett reningsverk tar hand om det dagvatten som rinner från de intilliggande vägarna.

 Karta över Långsjöns naturreservat. Klicka för större bild.
Hundrastgård
Har du hund kan du göra en avstickare till den inhägnade hundrastgården nedanför Blomsterlandet. 

Promenera

Slingan runt sjön är 1,8 kilometer, så även om man väljer att ta sig runt i olika takt är man sällan långt ifrån varandra. Stigen runt sjön är slät och passar såväl rullatorer som nybörjarcyklisten på trehjuling. Trots att Långsjön ligger centralt mitt i Nacka får man känslan av att befinna sig långt utanför staden, mitt i naturen.

Under maj månad samlas många ungdomar längs Långsjöns stränder, och kanske är det därför bra om även vuxna väljer att lägga kvällspromenaden runt sjön. 

Slingan runt Långsjön är en av nackas Lugna promenader. Läs mer om dem här.

Vad får man göra vid Långsjön?

Det är tillåtet att grilla på medhavd grill om man är aktsam och håller koll på när det råder eldningsförbud. På flera platser finns bord, bänkar och papperskorgar där man kan sitta ner och umgås. Det är dock viktigt att tänk på ljudnivån framåt kvällen eftersom många bor i närheten av sjön.

Hitta hit

Bussar går från Slussen till Skogalund. Därifrån tar det cirka 5 minuter att promenera ned till sjön. Du kan också ta Saltsjöbanan till Storängens station.
Med bil i riktning från Stockholm åker du väg 222, kör av vid Nacka Centrum och svänger höger efter avfarten. Åk mot Ektorp Centrum och sväng höger på Rådjursvägen. Parkera vid informationsskylten.
P-plats finns vid tennishallen vid Bävervägens slut.

Publicerad av: parkochnatur@nacka.se
Publicerad: 2011-08-26
Uppdaterad: 2011-12-19
Evenemangskalendern
The remote server returned an error: (403) Forbidden.
 
Kontakta oss
 
Politiskt ansvar
 
Nacka kommun | Postadress: S-131 81 Nacka | Besöksadress: Granitvägen 15 | Telefon: 08-718 80 00 | Fax: 08-718 91 15
E-post till Nacka kommun | Organisationsnummer: 212000-0167 | Om webbplatsen | Webbansvarig: Infomaster