Nyckelviken

Packa picknickkorgen och ta med barnen och farmor på en härlig utflykt. Bara ett stenkast från det myllrande folklivet i Nacka Centrum, ligger Nyckelvikens naturreservat.


Här finns intressanta historiska miljöer, växthus, en varierad natur, långa, härliga promenadvägar och solstekta klippor vid havet. I naturreservatets centrum ligger Stora Nyckelviken, en herrgård med café och intill en ladugård med kor, kaniner och hästar. Mer information och öppettider hittar du på Nyckelvikens egen webbplats, länken hittar du här ute till höger.

Nyckelviken collage

Ladugård och Herrgård

Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktspärla beror till stor del på den välskötta ladugården där vädurskaniner samsas med fjällkossor, hästar och grisar. Har du tur, hittar du dagsfärska ägg i hönshusets kylskåp som du kan köpa med dig hem. På helgerna arrangeras ponnyridning. I Nyckelvikens trädgård kan du njuta av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, frukträden och lusthuset samt den Japanska trädgården. I området finns joggingspår och promenadvägar.

Det traditionella midsommarfirandet på Nyckeviken lockar varje år till sig tusentals besökare från hela storstockholmsområdet. Likaså är det många som besöker Nyckelvikens julmarknad, som hålls en söndag i början av december.

I Hembygdsmuseet är du välkommen att se hur vi levde förr i tiden och hur livet var på gården. Bredvid stallet finns en mysig värmestuga där man kan njuta av sin medhavda matsäck. Nyckelvikens café i Herrgårdsbyggnaden är öppen på helgerna.

Natur och kultur 

Nyckelviken är ett 134 hektar stort naturreservat. Utmärkande för området är det unika ekbeståndet, varav en del är skyddade som naturminnen. Mellan de lummiga träddungarna breder ängarna ut sig, som gjorda för picknick. 
Läs mer om Nyckelvikens natur- och kulturvärden, skötselplan och artinventeringar här intill.

Kulturpromenad

Visste du att på 1600-talet låg det en sjökrog som kallades ”Nyckeln” i närheten av dagens ångbåtsbrygga. Nackas kommunantikvarie ger dig tips om en kulturpromenad som beskriver spännande historiska platser att besöka i Nyckelviken. 

Publicerad av: parkochnatur@nacka.se
Publicerad: 2008-05-20
Uppdaterad: 2015-04-15
Kontakta oss

Förvaltare

Nacka kommun
Tfn 08 - 718 80 00
E-post info@nacka.se

 

Zoombar karta med gång- och cykelvägar.

 

Frågor, synpunkter och förslag om naturen

Tfn: 08-718 80 00 

 
Politiskt ansvar
Externa länkar
 
 
Nacka kommun | Postadress: S-131 81 Nacka | Besöksadress: Granitvägen 15 | Telefon: 08-718 80 00 | Fax: 08-718 91 15
E-post till Nacka kommun | Organisationsnummer: 212000-0167 | Om webbplatsen | Webbansvarig: Infomaster