Entreprenörshuben startade i maj 2016 och är ett pilotprojekt som vänder sig till nyanlända som vill starta sin egen verksamhet eller är intresserade av entreprenörskap och innovation. Flera av deltagarna har startat företag och haft sina första kunder. När vårterminen nu drar igång fick Entreprenörshuben besök av tolv nyanlända män från Syrien. De har flera års studier och arbetslivserfarenhet med sig från sitt tidigare hemland, bland annat som arkitekt, ingenjör, hotel management och jurist. Nu hoppas de på att snabbt komma ut i arbete för att få användning av sina kunskaper.
En satsning som görs inom Entreprenörshuben är Mina kollegor som drivs av Per Lejoneke ihop med Nacka kommun och han vägleder nyanlända akademiker mot deras egna branscher och hur de kan hitta in på rätt nivå. Han var på plats för att coacha männen.
– Ni ska fokusera på det ni är bra på. Ni kan nå dit, det är bara en fråga om att orkar hela vägen, säger Per.
Per menar att mycket handlar om inställning. Man kan titta på vad man har kvar att lära sig för att skaffa jobb i ett nytt land, men man kan också titta på vad man kan tillföra.
– Ni har kunskaper som svenska företag inte har, som till exempel ert modersmål, kontaktnät och hur företagskulturen i Syrien och Mellanöstern fungerar.
Männen läser nu SFI, svenska för invandrare.
– Vi måste fokusera på att lära oss svenska och det finns många svenska begrepp som vi behöver lära oss innan vi tar våra första kontakter med företag, säger en deltagare på mötet.
– Praktik är också bra för att lära sig språket och få kontakter, säger en annan deltagare.
Per tycker det är viktigt att parallellt med studierna i svenska hålla kontakten med sin bransch och utöka sitt nätverk. 70 till 80 procent av alla jobben som tillsätts i Sverige går genom kontakter.
– Gå på mässor, seminarier, after work och var aktiv på Linkedin, coachar Per. Och även om ni är färdiga med era högskolestudier så är det bra att läsa en kurs på universitetet för att få kontakter, vara på plats och aktiv.
Sidan uppdaterades: