Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Pristagare Hållbar Utmaning 2020

Hållbar utmaning 2020 samlade över trehundra elever från Nackas kommunala grundskolor. Eleverna tävlade med totalt 100 uppfinningar som bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

2020 års vinnare

2020 var intresset för Hållbar Utmaning rekordstort. Hela 163 bidrag skickades in. Av dessa valdes 100 bidrag ut, som tävlade om sex olika priser:

  • Bästa uppfinning årskurs 1-3
  • Bästa uppfinning årskurs 4-6
  • Bästa uppfinning årskurs 7-9
  • Håkan Lans hederspris
  • Nacka vatten och avfalls hederspris.
  • Publikens Pris


Årskurs 1-3 "Sladd-Podd"

Egen beskrivning: Ladda mobilen utan att använda elektricitet. Mobilen laddas från handleden & genom de rörelser man gör. Uppfinningen ser ut som ett svettband där mobilsladden går att fästa.
Elever: Stina, Carl, Jonn, Neglinge skola, Åk 2 Fjäderholmarna

Motivering: Uppfinningen är ett band runt handleden där personens rörelseenergi används för att ladda mobilen. Uppfinningen är genomförbar
främjar hälsa, ger ren energi, är innovativ och är föräldrarnas favorit


Årskurs 4-6 "Koldioxidfångaren"

Egen beskrivning: Vår uppfinning hjälper världen att fånga in koldioxid innan den kommer upp i atmosfären och gör jorden varmare.
Elever: Mathilda, Ellis, Linnéa, Sigfridsborgsskolan, Åk 4 grön

Motivering: Det vinnande bidraget är en uppfinning som inte bara tar sig an vår tids största utmaning, koldioxidutsläpp och global uppvärmning. Den använder sig också av befintlig infrastruktur, är cirkulär och kan användas både i stor och liten skala. Uppfinnarna har gjort omfattande research, en tydlig modell och framförallt räds de inte att lösa ett problem som berör hela jordens befolkning. Imponerande!


Årskurs 7-9 "By Stray"

Egen beskrivning: Jag vill med min ide minska belastningen på klimatet med att återanvända tyger och kläder för att göra nya attraktivt designade kollektioner för mode och miljö medvetna tjejer/kvinnor.
Elev: Sophie, Samskolan, klass 9A

Motivering: För en realistisk och unik affärsidé som kräver konstnärskap och redan är påbörjad - med en färdig produkt som kan visas upp. Den bidrar till att lösa ett problem med överkonsumtion och överanvändning av jordens resurser och kan ändra våra attityder till secondhand och mode.


Nacka Vatten & Avfalls hederpris: "Recycled Water"

Egen beskrivning: Uppfinningen bidrar till att vi ska använda mindre mängd dricksvatten. Vår idé innebär att istället för att vattnet ska gå igenom hela processen av renings/avlopps-kretslopp, så kan vi återanvända vattnet från handfat, dusch och badkar för att spola i toaletten. Det fiffiga med denna lösning är att man också kan återvinna värme av det redan använda varma duschvattnet.
Elever: Edvard, Elsa, Tea, Neglinge skola, Åk 5

Motivering: Recycled Water är en väl genomtänkt helhetslösning som minskar vattenförbrukningen och samtidigt sparar energi genom återanvända vattnet flera gånger. Uppfinningen går dessutom att genomföra redan idag. Vi gratulerar Recycled Water till en väl genomförd presentation och Nacka vatten och avfalls hederspris.


Håkan Lans hederspris: "Trash Tracker"

Egen beskrivning: Uppfinningen ska bidra till att människor ska bli motiverade till att plocka skräp genom en app
Elever: Elliot, Filip, Ludvig, Ahmed, Skuru skola, klass 6C

Motivering: Denna innovativa idé skapar engagemang att på ett lekfullt sätt angripa dagens problem med nedskräpning av miljön. Med sin sociala och pedagogiska produkt har denna grupp av elever en potential att skapa en hållbarhetsrörelse i samklang med Agenda 2030.


Publiken favorit: "Energi Batteri"

Egen beskrivning: Alla nya sätt att få energi som inte förstör vår jord är ett litet steg framåt i utvecklingen. Vår uppfinning är ett slags batteri som fångar upp energi när man rör på sig. Man kan sätta det på t ex cykeln, skidan eller på benet och med batteriet kan du lagra rörelseenergin och t ex ladda telefonen. Man sätter den som en ryggsäck på ryggen och kopplar den till det ställe man rör sig på.
Elever: Ebba, Valeria, Stella, Ektorps skola, klass 6E

Sidan uppdaterades: