Du kan ringa telefonnummer 1177 dygnet runt. Där kan du få sjukvårdsrådgivning och få reda på vilka mottagningar du kan kontakta för att få hjälp. Du kan söka hjälp på vårdcentralen för besvär som inte är akuta eller livshotande. Om det behövs skickas du vidare från vårdcentralen till andra specialistläkare på ett sjukhus. Om det gäller en livshotande skada eller sjukdom ska du ringa 112 – då får du hjälp omedelbart. Läs mer på 1177.se/stockholm.
På vårdcentralen, eller i anknytning till den, finns ofta en barnmorskemottagning där barnmorskor arbetar. Den kallas också mödravårdscentral, MVC. Dit vänder du dig med frågor om preventivmedel och könssjukdomar, eller när du är gravid.
Barnavårdscentralen, BVC, är också ofta knuten till vårdcentralen. På BVC arbetar sjuksköterskor som är specialistutbildade på barn, distriktssköterskor och läkare. BVC gör hälsokontroller av barn upp till sex år, därefter får barnen hjälp av skolhälsovården.
I Sverige väljer du själv vilken tandläkare eller tandhygienist du vill gå till. Vissa jobbar på en privat mottagning och andra inom Folktandvården. Innan du väljer tandläkare eller tandhygienist kan det vara bra att till exempel ta reda på vilka priser de har och om de är anslutna till Försäkringskassan.
Äldreomsorgen är till för den som har fyllt 65 år och som har behov av stöd i din vardag eller annat boende. Inom äldreomsorgen ingår bland annat hemtjänst, trygghetslarm, olika typer av hjälpmedel, boenden och stöd till anhöriga. Det finns även aktiviteter för äldre, till exempel träffpunkter. Läs mer på nacka.se/aldre
Många flyktingar som kommer till Sverige har varit med om svåra händelser. Alla reagerar olika. Ibland är besvären långvariga och leder till stort lidande och svårigheter i vardagen. Man kan till exempel vara rädd, otrygg, ha sömnsvårigheter och mardrömmar, vara trött, ledsen eller arg. Är du i behov av akut hjälp kan du ringa Capio Psykiatri i Nacka, på telefonnummer 08- 518 019 00 eller åka till St Görans psykiatriska akutmottagning på Vårdvägen 5 i Stockholm. Annars kan du ta kontakt med Röda Korsets traumamottagning för flyktingar och deras anhöriga på telefonnummer 08-772 19 80.
Sidan uppdaterades: