Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nacka är först av landets kommuner att ha en trainee för stadsdirektören. Det var hård konkurrens om tjänsten innan Nina Khoi, 29 år, fick jobbet. "Jag befinner mig mitt i den lokalpolitiska processen där beslut om medborgarnas vardag fattas och jag får bidra med egna nya perspektiv till stadsledningen, det är riktigt häftigt!", säger Nina Khoi.

Traineetjänster är vanliga i det privata näringslivet, framför allt inom teknik- och ekonomiområdena. I Sverige finns traineeprogram, där en nyutexaminerad student får kombinera teori och praktik under en period, på omkring 200 företag.

Att en kommun har en trainee i sin ledning har aldrig hänt tidigare i Sverige.

Hjälper till att utveckla nya idéer

- Vi vill vara i framkant och ständigt utveckla vårt lednings- och styrningsarbete. Att ha en ung, nyexaminerad trainee i ledningsgruppen ger oss möjlighet att utveckla nya idéer och strategier säger Lena Dahlstedt, stadsdirektör och uppdragsansvarig för traineen.

Traineeuppdraget pågår i 12 månader, och tanken är bland annat att traineen strategiskt ska utmana och samtidigt stödja kommunens ledningsgrupp.

Mer digital kommun

- Min ambition är att bidra med förbättrings- och förändringsperspektiv utifrån mina erfarenheter. Jag vill till exempel bidra till att kommunen blir mer digital. Jag vill också jobba med att stärka kommunens varumärke, säger Nina Khoi.

Nina Khoi som är jurist, men som även har studerat ledarskap och marknadsföring, fick tjänsten i hård konkurrens. Många meriterade sökte sig till Nacka, som är en kommun känd för att våga testa nytt och förnya verksamheten för medborgarnas bästa.

Ifrågasätta invanda mönster

- Traineen ger mig och ledningsgruppen nya perspektiv och aktuell kunskap på flera områden, säger Lena Dahlstedt. Hon bidrar också med sin kunskap i omvärldspaningar, analyser och mindre utredningar. Hennes roll är även att ifrågasätta gamla invanda mönster i hur vi gör och komma med idéer på enklare sätt att ta oss an en uppgift.

- Jag hade hört sedan tidigare att Nacka är en kommun i framkant och fick detta snabbt bekräftat - det är verkligen en modern kommun, vilket även märks i stadshuset. Det är väldigt spännande att få vara Lenas trainee, hon har väldigt goda ledarskapsegenskaper som jag lär mig väldigt mycket utav, bland annat är hon rak och ärlig, det uppskattar jag. Det ska bli ett väldigt spännande år, säger Nina Khoi.

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.