Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Får du det du betalar för på restaurangen?

9 av 17 serveringar i Nacka kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. De felaktigheter inspektörerna upptäckte gällde tre produkter: parmesanost, parmaskinka och fetaost.

Under två dagar i mars besökte livsmedelsinspektörer från 23 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 311 restauranger och kaféer på temat "Får du det du betalar för?". Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades. Dyra livsmedel får inte ha bytts ut mot billigare och det som presenteras som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt ska verkligen vara det.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, som Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in. Det handlar alltså om produkter som är dyra, på grund av till exempel ett skyddat varunamn eller produktionssättet, och därför kan inbjuda till fusk.

Flest missar med parmesan

I Nacka kontrollerades 39 produkter hos 17 verksamheter. Att menyns oxfilé verkligen var vad det skulle kunde bekräftas hos samtliga som marknadsförde det. För svenska och Kravmärkta produkter fanns inte heller några brister. Men på fyra serveringar var det som kallades parmesan något annat. Och på tre respektive två ställen var det som serverades som parmaskinka och fetaost andra produkter.
-Jag är överraskad över att resultatet där inte var bättre, särskilt med tanke på att vi har gjort liknande kontroller av de produkterna tidigare, säger kommunens livsmedelsinspektör Irene Thydén (bild).

Parmesan kan ersättas av Grana Padano, parmaskinka av någon annan lufttorkad skinka och fetaost av någon vit salladsost. Förmodligen inga dåliga produkter, men de är billigare och i vissa fall kan utbytet vara en hälsorisk.
-Grana Padano ska man inte äta om man är äggallergiker, och ersättningar för fetaosten – som bara får innehålla får- och getmjölk – kan innehålla komjölk, som ju alla inte tål.

Om felen beror på avsiktligt fusk, okunskap eller slarv är svårt att veta.
-Någon påstod att man beställt parmaskinka men inte kontrollerat etiketten som visar att man fått något annat. Andra har tagit upp missförstånd mellan den som beställt varor, kocken och den som skrivit matsedeln. Men oavsett orsak ska kunden alltid kunna lita på att det som står på menyn stämmer, säger Irene Thydén.

De serveringar som inte följde reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller.

Läs om andra projekt inom Nackas livsmedelskontroll

Nacka och resten av länet

Resultatet i Nacka visar samma mönster som på andra platser. Totalt fick cirka 40 procent av dem som sade sig servera parmaskinka och parmesanost avvikelser. När det gäller marknadsföring av nötkött som svenskt klarade sig serveringarna i Nacka bättre än på andra håll. Totalt fick 25 procent av de produkterna nedslag.

Vanliga fel

Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk.

Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar, till exempel Grana Padano.

Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka får endast användas om skinka som tillverkats enligt traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en "hertigkrona" med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma.

Sidan uppdaterades: