Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vad behöver du som tillståndshavare veta och kunna för att den yttre
tillsynen ska fungera så bra som möjligt?

Kommunen och polisen kan komma på tillsyn till serveringsstället när som helst utan att föranmäla sig. Du ska vara beredd på att vi kan vilja se alla serveringsytor och lager. Minst en serveringsansvarig ur personalen ska finnas på plats och kunna hjälpa oss vid besöket.

Vi tittar bland annat på att ingen underårig serveras alkohol, blir överserverad eller är påverkad av narkotika, att serveringslokalen är överblickbar och att det finns tillräckligt med personal för att ha kontroll. Vi kan också titta i personalliggaren och begära ut ett x-kvitto ur kassan.

Självfallet utgår vi från hur restaurangens tillstånd ser ut och kontrollerar att ni följer vad som bestämts där om tider, serveringsytor med mera.

Alkohollagen är en skyddslagstiftning som är till för att skydda människors
hälsa. Det ska enligt alkohollagen råda ordning och nykterhet på serveringsstället. Enligt lagen anses en person vara överserverad om han eller hon är "märkbart påverkad".

Några kom-ihåg

  • Att ingen underårig serveras alkohol (person under 18 år)
  • Att ingen blir överserverad eller är påverkad av annat berusningsmedel (narkotika).
  • Att en person som blivit märkbart påverkad inte får vara kvar på serveringsstället utan ska avvisas/skickas hem.
  • Att en serveringsansvarig måste finnas på plats under hela serveringstiden.
  • Att ett varierat utbud av mat måste kunna serveras under hela serveringstiden.
  • Det är helt ok att efter klockan 23.00 gå över på en enklare barmeny. Snacks räcker inte.
  • Att inga kombinationserbjudande eller rabatter är tillåtna. ”Happy hour” innebär att även maten ska vara billigare.
  • Att alkoholfria alternativ finns och marknadsförs.
  • Påträngande marknadsföring är inte tillåten.
  • Att totalt bjudförbud av alkohol råder.
  • Att bara den alkohol som köpts in av tillståndshavaren får förvaras på serveringsstället.
  • Att serveringsstället ska var utrymt 30 minuter efter stängningstid.
  • Om du i ditt tillstånd har villkor om att uteserveringen ska vara stängd tidigare än själva restaurangen får ingen sitta kvar utomhus och dricka alkohol.
  • Att kommunen tittar i personalligaren.
  • Att kommunen kan begära ut ett x-kvitto ur kassan.

Berusningstrappan

Sidan uppdaterades: