Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu kan det vara svårt att nå oss per epost, kontakta gärna kommunen via 087188000 eller vår chatt

Sol över Båthöjden

Båthöjden i Fisksätra ser uppifrån ut som ett regelbundet mönster av platta tak. En satsning som just startat har som mål att många av dem snart ska täckas av solpaneler.

-Min förhoppning är att 50 hus på höjden ska ha el från solceller inom två år, säger initiativtagaren Kjell Eriksson.

Enplanshusen på Båthöjden ligger tätt. Biltrafiken är hänvisad till en slinga runt området och gemensamma parkeringar. Söderut ligger Erstaviks skogar och sjöar, i norr Fisksätra centrum med affärer, kulturlokaler och Saltsjöbanan.

Husen ägs enskilt, men en intressentförening som bildats av boende arbetar för att gynna gemensamma lösningar på behov i området. Genom den har Kjell Eriksson tagit initiativet om solenergi.

Sista söndagen i november samlades en stor grupp husägare i Fisksätra Folkets hus till en informationsträff intressentföreningen bjudit in till. Kjell Eriksson hade förberett genom att ta in och granska anbud om solenergilösningar från fem håll. På mötet presenterades det vinnande anbudet, en paketlösning som företaget Cellsolar och Boo Energi tillsammans står bakom.

"Installation före vårsolen"

-Om fler villaägare fick pedagogisk information om hur det fungerar med sol-el skulle fler också skaffa det, inledde Cellsolars vd Mats Alsmyr. (Bild: Kjell Eriksson och Mats Alsmyr.)

Han tog upp många av de frågor han vet att folk med solenergifunderingar brukar ha och fångade upp vad just den här gruppen undrade särskilt över. Det innebar lite teknikhistoria, förklaring av hur omvandlingen av ljus till ström i går till, vad en växelriktare gör, prisutveckling, garantitid, takvinklar, att köpa och sälja el, bidragsmöjligheter och åtskilligt annat.

-Tekniken med kiselceller är så färdigutvecklad och prisraset har stannat av, så idag är det inte lönt att vänta, var ett budskap.
-Praktiskt fungerar installationen så att det i första hand är elen från solcellerna som leds till husets elcentral. När solcellerna inte producerar något köper man från nätet. Och de tider man får överproduktion går den via elmätaren ut till nätet. Nätägaren byter gratis ut den vanliga mätaren mot en som mäter i båda riktningar.
-Att lägga panelerna platt på taket blir mest kostnadseffektivt för er del. Det blir ingen vinst att vinkla upp dem lite mot solen, eftersom man då får plats för färre paneler.

Husägarna i Båthöjden fick förslag på två grundpaket - 32 eller 40 solpaneler som ska ge cirka 7.500 respektive 10.000 kWh per år. Med en sådan anläggning ska ett hushåll med normal förbrukning kunna hämta minst hälften av sin el från det egna taket.

Över tjugo av deltagarna skrev upp sig på en lista för hembesök med fortsatt diskussion och mätning av taket. I februari var 18 anläggningar på plats.

Kjell Eriksson ser solcells-el som en vinnande väg både för miljön och privatekonomin. Ytterligare en drivkraft är att lyfta statusen för Båthöjden och Fisksätra.
-Kanske kan vi bli kända som landets solcellstätaste småhusområde?

Läs mer:

Miljöprogrammets klimatmål

Nackas miljöprogram ska genomföras genom samverkan mellan kommunen, invånare och företag. Mål nr 1 är Begränsad klimatpåverkan. Ett av delmålen – förmodligen både de viktigaste och svåraste – handlar om att minska klimatpåverkan för konsumtionen. Satsningen på solenergi i Båthöjden är ett initiativ precis av det slaget.
Läs mer om Nackas miljömål

Sidan uppdaterades: