Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nackaborna har närmast till naturen

Nacka är den kommun i Sverige där invånarna har närmast till ett skyddat naturområde, i genomsnitt endast 600 meter.

– Naturen är oerhört värdefull för Nackaborna och därför har kommunfullmäktige beslutat att halva Nacka ska vara grönt även i framtiden. Samtidigt som vi bygger stad på västra Sicklaön och förtätar i redan bebyggda områden värnar kommunen de naturområden som finns och bildar flera naturreservat, säger Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L).

Naturvårdsverket har räknat ut hur långt svenskarna har till ett skyddat naturområde. Cirka en fjärdedel av svenskarna bor inom en kilometer från skyddad natur. I Stockholms län är medelavståndet 1,9 kilometer. Nacka kommun är den kommun i Sverige där invånarna har det kortaste avståndet från sin bostad till skyddad natur: 600 meter i genomsnitt.

– Med närhet till skyddad natur ökar möjligheterna till friluftsliv och gör även att människor har tillgång till den långsiktigt, vilket är särskilt viktigt i tätortsnära områden där exploateringstrycket är hårt, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket.

I Nacka finns i dag 13 naturreservat, utöver det stora naturområdet i Erstavik. Fyra nya naturreservat, i Skuruparken, Ryssbergen, Skarpnäs och Rensättra, samt ett kulturreservat, Baggenstäket, är på väg att bildas. Läs mer om Nackas naturområden här eller ladda ner mobilappen Nackas naturkarta, som visar vägen till bland annat naturreservat, vandringsleder och kulturpromenader.

Sidan uppdaterades: