Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Skönt häng i parken framför stadshuset

Lekplatsen och konstverket Joshua Tree framför stadshuset har fått sällskap av nya sittplatser. Välkommen att stanna till en stund och njuta av solen och grönskan.

Framför Nacka stadshus, mellan konstverket Joshua Tree och lekplatsen, har ett trädäck med sittplatser och planteringslådor med olika växter dykt upp. Grova stockar med en urgröpt yta och flyttbara träpallar fungerar som sittplatser för ett eller flera sällskap. Intill kommer ett pingisbord att placeras som ska locka den som hellre vill ta chansen till lite aktivitet. Racketar och bollar finns att låna på platsen.

Varför har kommunen gjort det här?

– Den här platsen passeras av många varje dag, särskilt barn och ungdomar på väg till skolan, men också vuxna som arbetar eller har ärenden i stadshuset och på andra ställen i närheten. Genom att ställa ut några enkla sittbänkar och ett pingisbord vill vi inspirera till att stanna upp, ta en paus och ha det skönt i solen en stund, berättar Caroline Engberg, landskapsarkitekt på Nacka kommun.

Den enkla, naturnära utformningen av möblerna ska påminna om att det alltid är nära till naturen i Nacka, till och med här i de allra centralaste kvarteren. Växterna är en blandning av blommor, örter och grönsaker och kommer från växthuset i Nyckelviken. När det inte fanns plats att plantera ut dem i trädgården fick de en ny chans i parken vid stadshuset.

Är det här en permanent ny park?

– Nej, det här är något vi gör just nu, för att skapa lite extra trivsel under en period då mycket byggs och förändras i kvarteren runt stadshuset, förklarar Caroline Engberg.

Hur länge blir den kvar?

Det är inte bestämt. Den här platsen ska ju omvandlas och bli stadspark så småningom. Men det som inte kan vara kvar då går lätt att flytta och kan användas igen på en annan plats.

Fler trivsamma miljöer när Nacka utvecklas som mest

Pop up-parken ingår i projektet Trivsel och tillgänglighet, som initierats av Natur- och trafiknämnden i Nacka kommun. Syftet är att ge Nackaborna fler trivsamma och attraktiva miljöer när Nacka växer och utvecklas som mest.

Bland annat har sittbänkar har placerats längs med gångvägen till Velamsund. Under vintern lyser effektbelysning upp i mörkret på fem olika platser i kommunen. Det blir också en upprustning av herrgårdsparken i Velamsund, en naturhinderbana för barn i Nyckelviken, en pump track-bana i Trollsjöreservatet samt flera nya blomsterplanteringar runt om i kommunen.
Läs mer om projektet Trivsel och tillgänglighet här

Sidan uppdaterades: