Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stadsodla i Nacka – anmälan öppnar 11 februari

Har du alltid drömt om en egen liten täppa, där du kan odla grönsaker, örter eller blommor? I vår får 20 Nackabor möjlighet att starta odlingar på olika ställen i kommunen.

Våren 2021 startar Nacka kommun tillsammans Centrala Nacka marknadsbolag ett projekt med stadsodling på allmän plats. Konceptet är enkelt: 20 Nackabor får hämta ut pallkrage och jord för att skapa sin egen lilla odlingslott. Genom projektet vill kommunen underlätta och inspirera fler att odla, även om de inte har tillgång till egen mark.

Anmälan öppnar 11 februari

Stadsodling innebär att nästan vilken plats som helst på kommunens mark kan användas för att odla. Vill du odla på torget, vid promenadstigen eller i skogsbrynet i närheten av ditt hem? Välj en plats du tycker är lämplig och föreslå den!

Det finns 20 odlingspaket att fördela. Anmälan öppnar den 11 februari klockan 12.00.

Förlängd anmälningstid

Vi har några odlingspaket kvar att fördela. Ta chansen och anmäl ditt intresse i dag!

Anmäl dig här öppnar den 11 februari klockan 12.00

Så går det till

Du som anmäler dig ska vara folkbokförd i Nacka. Vi skriver ett avtal med dig om att du tar ansvar för att sköta om odlingen och lämna tillbaka den vid säsongens slut i oktober.

Varje odlare kommer att få hämta ut ett odlingspaket, bestående av pallkrage och jord. Övrig utrustning, som redskap, fröer eller plantor, gödsel och bevattning får man stå för själv.

Föreslå en bra plats

I anmälan anger du ett förslag på en plats där du vill ha din odling. Det ska vara på kommunens mark och lådan får inte placeras så att den hindrar trafik eller annan verksamhet. Om platsen du önskar inte bedöms lämplig får du möjlighet att föreslå en annan plats i stället.

Använd gärna Nackas webbkarta för att kontrollera att platsen du har valt är på kommunal mark. Du kan zooma in eller ut i kartan och även sätta en markering på platsen du vill föreslå. Ta gärna en skärmdump eller använd funktionen Dela – Skicka kartans länk med e-post för att få en länk som du kan bifoga din anmälan. Här finns webbkartan med kommunens mark markerad.

Mer om bakgrunden till projektet

Att odla är ett roligt och meningsfullt intresse för både unga och gamla. På senare år har det blivit allt mer populärt att odla i små lotter också i tätbebyggt område. Genom stadsodlingsprojektet hoppas vi underlätta och inspirera fler att odla och bidra till att Nacka blir ännu grönare.

Stadsodlingsprojektet är även en del i vårt arbete med att uppmärksamma behovet av att bevara och öka den biologiska mångfalden i Nacka, som är ett av våra teman under jubileumsåret 2021 när Nacka fyller 50 år.

Sidan uppdaterades: