Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Varning för svaga isar

Vad vet du om is egentligen och kan du bedöma om det är säkert att ge sig ut på sjön? Att gå eller åka skridskor på en sjö utan kunskap, sällskap och utrustning kan vara mycket farligt. Isen kan också förändras snabbt. Att andra har varit på isen före dig är ingen garanti för att den håller.

Just nu är det stor risk att det ska ske en olycka på någon av Nackas sjöar. Vi ser att många ger sig ut och promenerar, åker skridskor eller skidor, trots att isen fortfarande är tunn. Ofta saknas dessutom utrustning för att kunna dra upp någon som hamnat i vattnet.

Kommunen plogar inte Sicklasjön

På flera ställen, bland annat på Sicklasjön, har vi sett att det har plogats skridskobanor på isen. Kommunen plogar några sjöar när isen blir tillräckligt tjock, men de banor som har plogats nu har gjorts av någon annan, och det finns inga garantier för att den som plogat har gjort tillräckliga mätningar av isen.

På Sicklasjön plogar vi inte och vill absolut avråda människor från att vara på isen på Sicklasjön, eftersom det finns underströmmar och flera utlopp som gör det svårt att bedöma isens hållfasthet där.

Snön gör att isen blir svagare - trots kylan

Trots att det har varit minusgrader länge nu är isarna svaga. Det beror framför allt på att vi också har haft mycket snö. Snön isolerar och hindrar isen från att växa till sig. Snötäckt is blir mer porös.

Nacka kommun plogar flera av våra sjöar för att underlätta skridskoåkning. Vi mäter isen varje vecka och plogar när det är minst tio centimeter kärnis, och det har vi inte mätt upp ännu i år på någon av våra sjöar. Vid vår senaste mätning, den 8 februari, hade isen inte alls vuxit till sig jämfört med förra veckan, trots ihållande kallt väder med flera minusgrader.

Skaffa rätt sällskap

Ge dig aldrig ut ensam på isen. Även om du har rätt utrustning och kunskap kan det vara mycket svårt att ta sig upp och hem om du skulle hamna i vattnet. Och om ni ger er ut tillsammans - se till att åtminstone någon av er har tillräcklig erfarenhet för att kunna bedöma var det är säkert att röra sig.

Om du inte känner någon som har kunskapen men ändå gärna vill prova att susa fram på isen finns en bra och säker lösning: Kontakta Friluftsfrämjandet och fråga om du kan följa med på någon av deras turer. De kan också ge dig råd om utrustning och lära dig mer.

Förbered dig

Innan du ger dig ut bör du alltid se till att ha kunskap, sällskap och rätt utrustning. Här kan du hitta våra israpporter, och mer information om hur du bör förbereda dig inför en ispromenad eller skridskotur: www.nacka.se/israpport

Här plogar vi när isen är tillräckligt tjock

  • Bagarsjön
  • Bastusjön
  • Insjön
  • Myrsjön
  • Ältasjön
  • Järlasjön

Även Källtorpssjön brukar plogas, men inte av kommunen utan i föreningsregi. Information om Källtorpssjöns bana hittar du på Hellasgårdens webbplats.

Sidan uppdaterades: