Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Blomsterplanteringar och utsmyckning

I över 40 år har vi genom blomsterprogrammet kunnat njuta av blomsterplanteringar i både traditionell parkmiljö och på platser där många passerar. Det har blivit Nackas signum. All planering och odling sker från Nyckelvikens växthus och visningsträdgård.

Blomsterprogrammet består av vår- och sommarblommor, blomsterlökar samt några höstplanteringar som årligen planteras i rabatter, rondeller och blomsterfat runt om i Nacka kommun.

I oktober planteras cirka 80 000 blomsterlökar och därefter cirka
 5000 vårblommor i april. I juni tar cirka 25 - 30 0000 sommarblommor bestående av 50-60 sorter vid. På ett fåtal platser planteras ibland höstblommor med frosttåliga växter, till exempel ljung. De olika floren avlöser varandra. När vårens lökar blommat ut skänks de till Nackaborna. Upphandlade parkentreprenörer ansvarar för plantering och skötseln av blommorna.

Utsmyckning

Sedan år 2015 förgylls även Nacka av tillfälliga utsmyckningar i form av återkommande effektbelysning och annat säsongsbetonat pynt på varierade platser där många passerar. Platser och utsmyckning kan variera från år till år.

Foto: Utsmyckning i form av lysade bollar i Skvaltans rondell.

påskpynt.jpg
Foto ovan:
Påskutsmyckningar i Ektorpsrondellen.

Nyckelvikens växthus och visningsträdgård

Nyckelvikens-vaxthus-2019.jpgFoto: Nyckelvikens växthus

Växthuset och visningträdgården i Nyckelviken är själva navet för hela blomsterprogrammet och utsmyckningens verksamhet. Härifrån sker uppdrivning och inköp av plantor och här designas ritningar som entreprenören planterar efter. Det är också härifrån som lagret för utsmyckning byggs upp och återanvänds från år till år.

Växthuset och visningsträdgården drivs i kommunal regi, där en kommunanställd ansvarar för hela driften. Under april till oktober anställs säsongspersonal.

Visningsträdgården

nyckelviken-blomster2.jpg

Foto: Blomsterprakt i Nyckelvikens trädgård

Förutom att visningsträdgården är just en trädgård fyller den två funktioner till. Den fungerar som en viss reservbank av växter som entreprenören kan hämta vid eventuell vandalisering i kommunens offentliga blomsterplanteringar. Visningsträdgården har även försöksodlingar där besökare får se effekten av olika gödselmedel. Samma grödor jämförs med olika typer av gödsel.

För en mysigare känsla delas visningsträdgården in i olika rum.
Exempel på ”rum” i trädgården är:

- Barnens trädgård med pilkoja
- Japanskinspirerad trädgård
- Vita trädgården
- Blomstergatan
- Köks- och kryddträdgård

Foto: Japanskinspirerat "rum" i Nyckelvikens visningsträdgård.

Läs mer om Nyckelvikens sevärdheter och aktiviteter
Läs mer om Nackas blomsterplanteringar kring vägar

Sidan uppdaterades: