Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Tekniska störningar i passersystem till Nackas idrottshallar. Vi arbetar med att lösa problemet men troligtvis kommer det innebära problem med belysningen på Boovallen och Skuru IP, inpassering till sporthallar och tillgång till förråd och material i sporthallarna under helgen.

Varning för blufföretag. Det har kommit till vår kännedom att ett företag som påstår sig samarbeta med Nacka kommun ringer runt till Nackabor och erbjuder sig att göra ventilationskontroller och filma ledningar i villor. Vi vill understryka att kommunen inte har något sådant samarbete eller utför liknande arbete.

Öppet hus kreativa bostadslösningar

Nacka växer och vi blir fler Nackabor. Med ett samhälle som förändras behöver vi tänka nytt. Det var temat för ett öppet hus om framtidens boende i Nacka stadshus, den 10 maj.

Syftet med det öppna huset var att starta en dialog med kommersiella aktörer som har mark, lokaler eller bostäder att hyra ut, bygga om, eller bygga ut. Målet var att så frön till samarbeten som leder till innovativa lösningar för morgondagens bostäder och de inbjudna aktörerna hade tillfälle att tala med politiker och mingla bland olika stationer där sakkunniga svarade på frågor.

Flexibla boendelösningar

Fram till 2030 ska vi bli 140 000 som bor och verkar i Nacka. En del av våra nya invånare är nyanlända och i år tar vi emot 355 personer som har fått uppehållstillstånd, enligt en ny lag som reglerar kommunernas gemensamma ansvar för mottagande.

– Flexibla lösningar är särskilt efterfrågade, framförallt på kort sikt, men det behövs även nybyggnation för ungdomar, studenter och andra grupper med behov av sociala kontrakt, sa kommunalrådet Jan-Eric Jansson (kd). Han poängterade också vikten av blandade bostadsområden där människor kan mötas, det ökar chanserna till snabbare integration.

Intresse för nya samarbeten

Henrik Roos, kyrkoherde i Boo församling, var en av deltagarna.

– Församlingen har mark mellan Sågsjön och Velamsund som vi håller på och utvärderar vad den ska användas till. Vi är nyfikna på vad som händer i kommunen. Den växer, och vi måste ta ställning till om vår mark ska vara en del av det eller inte, sade Henrik Roos.

Johan Lavén som representerar Duvnäs Fastighets AB hade sökt upp stationen ”Jag önskar mark”. De vill hitta bra, byggbar mark till vettigt pris och är även intresserade av gamla fastigheter för ombyggnad.

– Vi samarbetar gärna med kommunen och är öppna för nya lösningar. Vi vill bygga med bra kvalitet, både socialt och materiellt. Om man ska få en verklig integration är det väsentligt att få olika människor att bo sida vid sida, och inte fösa ihop socialt utsatta på samma ställe i bostäder av dålig kvalitet, sa Johan Lavén.

Prioriteringar inför framtiden

Nu står en uppföljning på tur om vilka prioriteringar som kan göras för att skapa de bästa förutsättningarna för bostadsförsörjning genom samarbeten med kommersiella aktörer. Gunilla Grudevall-Steen, vice ordförande i kommunstyrelsen, lovade alla deltagare en snabb återkoppling från politikens håll.

Öppet hus-träffen avslutades och sammanfattades av Jan-Eric Jansson med orden:

– Sätt människor som är likadana bredvid varandra, och det händer ingenting. Men om man parar ihop folk med olika bakgrund börjar det sjuda av idéer. Det är vad jag tar med mig från den här eftermiddagen, sa han.

Läs mer om bostäder för nyanlända här.

Sidan uppdaterades: