Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Så hjälper Nacka nyanlända med en första bostad

Snabbt, billigt, nära kommunikationer och service. Dessutom med rimlig standard. Så ser kraven ut på de bostäder som kommunen ska få fram för nyanlända.

Bosättningslagen, som infördes den 1 mars 2016, kräver att alla kommuner ska ta emot nyanlända som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Det innebär att kommunen har ansvar för att hitta en första bostad för de nya Nackabor som anvisas hit.

Snabbt, billigt, centralt

Under 2016 anvisades 339 personer till Nacka. I en kommun utan egen bostadsförmedling eller kommunalt bostadsbolag har det krävts ett helt nytt sätt att arbeta för att få fram bostäder åt så många personer på kort tid. Kraven har varit höga: Bostäderna måste ordnas fram snabbt, de ska vara spridda över hela kommunen och hyran ska helst vara så låg att den som bor i lägenheten själv ska kunna betala den, även om de bara har etableringsstöd. Dessutom ska det vara nära till kommunikationer och annan service, för att underlätta integrationen.

Genomgångsbostäder

För att klara kraven har flera lösningar kombinerats: Kommunen har hyrt bostäder från både kommersiella aktörer och privatpersoner, byggt modulhus, byggt om egna lokaler, köpt bostadsrätter och en villa. I Nacka erbjuds alla nyanlända att hyra en genomgångsbostad. Ett tidsbegränsat kontrakt skrivs på högst två år, lika länge som en nyanländ kan få etableringsstöd från Migrationsverket. Efter den tiden är det upp till var och en att själv ordna sitt boende, precis som för andra Nackabor.

Ensamstående vuxna får dela

– Målet är att bostäderna ska hålla en rimlig standard, och kunna kännas som ett första hem, säger Jenny Asmundsson, bostads- och affärsutvecklingsdirektör i Nacka.

Men det är inga lyxboenden det handlar om. Som ensamstående vuxen får man räkna med att dela kök och badrum med andra i samma situation. I några fall har vuxna obekanta även fått dela sovrum.

– Det är inte lämpligt i längden, konstaterar Jenny Asmundsson. Det kan vara svårt att känna att du lever ditt eget liv om du måste dela rum med någon du inte känner, till exempel blir det svårare att studera och vila om du inte kan få stänga dörren om dig. Den här typen av bostäder, liksom boende i hotellrum, som både blir trångt och väldigt dyrt, är något vi undviker i det längsta.

Många vill hjälpa till

Inhyrning hos privatpersoner ser ut att kunna bli en stor del av lösningen framöver. Det kan handla om allt från ett rum i en lägenhet till att kommunen hyr ett helt hus som en barnfamilj eller flera vuxna kan bo i.

– Vi har fått stort gensvar på vår efterlysning av privata bostäder till nyanlända. Jag är glad att det finns så många som gärna välkomnar en nyanländ person i sitt eget hem. Det ger mig gott hopp om de nya Nackabornas chanser att snabbt bli en självklar del av vårt samhälle i Nacka och känna sig hemma här, säger Jenny Asmundsson.

Vill du hyra ut din bostad? Läs mer

Vill du hjälpa till och välkomna nya Nackabor? Läs mer

Läs mer om integration

Sidan uppdaterades: