Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Björknäs förskola på väg mot giftfri utemiljö

Just nu ser den lite avskalad ut, gården vid Björknäs förskola i Saltsjö-Boo. Men snart kommer den åter att locka till lek och stoj, i en garanterat giftfri miljö. Björknäs förskola är nämligen först ut med att få en helt giftsanerad gård. Snart följer andra förskolor i Nacka efter.

- Vår entreprenör plockar nu bort allt material och lekutrustning på gården som kan innehålla skadliga kemikalier. Det kan till exempel handla om impregnerat trä i gungställningar och sandlådor, konstgräs samt gamla bildäck som kan innehålla skadliga ämnen, säger Tina Malmgren, projektledare vid Nacka kommun.

Miljömål

Giftfri miljö är ett av Nackas sex miljömål. Här har förskolorna hög prioritet. Att välja bort impregnerat trä innebär visserligen att lekredskapen får en något kortare livslängd eftersom de lättare slits av väder och vind, men det är en prioritering som kommunen väljer att göra.

- Vi satsar på inspektioner, inköp och information för att förskolorna ska bli säkra och giftfria, både inne och ute, säger Tina Malmgren.

Under de närmaste veckorna får Björknäs förskola en helt ny, giftfri lekutrustning med bland annat en skulpterad gris av trä. Träd, stenar och andra naturliga material blir en del av den nya gården.

Förskolan har även tidigare arbetat för en hälsosammare luft på lekytorna utomhus med en trädplantering som fångar upp skadliga partiklar. Dessa träd kommer nu att möbleras om något för harmoniera i det nya leklandskapet.

Nacka kommun fortsätter arbetet för giftfria utemiljöer i de förskolor där kommunen är fastighetsägare.

Läs mer om Björknäs förskola här

Läs mer om arbetet med giftfria förskolor här

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

Skriv in din gatuadress ovan så får du:

  • Upptäcka spännande evenemang i ditt närområde.