Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Ungdomar vill förhindra skräp i sjöar och hav

Fimpar och skräp som slängs i våra rännstensbrunnar i Nacka spolas rätt ut i vattendrag och hamnar till slut i Saltsjön och Järlasjön. Detta har sommarjobbande ungdomar uppmärksammat genom att skapa asfaltsmålningar runt rännstensbrunnar på skolgårdar. Initiativet är ett samarbete mellan Nacka vatten och avfall och Skolgårdsprojektet som drivs av Nacka kommun.

Under hela sommaren har sommarjobbande ungdomar från Nacka kommun arbetat med att bygga och måla lekmaterial på skolgårdar och förskolegårdar i Skolgårdsprojektet. Nytt för i år är att uppmärksamma att skräp i rännstensbrunnar hamnar i våra sjöar och hav samt att skapa källsorteringslådor till skolgårdarna.

Om Skolgårdsprojektet

I elva år har Nacka kommun drivit Skolgårdsprojektet där sommarjobbare bygger och målar ute på förskolor och skolor i Nacka. Projektet har blivit väldigt populärt och i år deltar 22 skolor och förskolor.

Nu är tredje periodens sommarjobbare ute och arbetar på de sista skolgårdarna för i sommar. Totalt har runt 200 ungdomar arbetat med Skolgårdsprojektet i sommar, tillsammans med sju arbetsledare.

Här börjar ditt hav

För att uppmärksamma hur vi kan påverka våra sjöar och hav har Skolgårdsprojektet målat asfaltsmålningar runt rännstensbrunnar på skolor och förskolor. Rännstensbrunnarna runt om i Nacka finns till för att regn- och smältvatten ska kunna rinna undan, men tyvärr slängs ett stort antal fimpar och skräp i rännstensbrunnarna vilket leder till att tungmetaller, kemikalier och plast leds ut i sjöar och vattendrag.

- Målningarna ger möjlighet till pedagoger att prata med eleverna om nedskräpningens påverkan på vårt vatten. Kanske kan målningarna även påminna föräldrarna om vad som händer om de tvättar sin bil på gatan, berättar Emma Ekström från Nacka vatten och avfall.

här börjar ditt hav- 670x290.jpg

Sopsamlarmonster hjälper till med återvinning

För att göra återvinning lite roligare har Skolgårdsprojektet även byggt kreativa återvinningslådor. Här är ett exempel på en återvinningslåda som ungdomarna har byggt på Ektorps skola där Sopsamlarmonster visar de vanligaste fraktionerna. Alla Sopsamlarmonster finns att ladda ner på Nacka vatten och avfalls skolsidor.

Återvinningslåda_670x290.jpg

Nästa vecka (vecka 33), arbetar ungdomarna sin sista vecka för denna sommar. På Skolgårdsprojektets Instagramkonto kan du följa deras arbete och se vad de har skapat ute på skolor och förskolor i Nacka under sommaren.

Läs mer här om sommarjobb i Nacka

Läs mer här om Nacka vatten och avfalls skolinformation

Sidan uppdaterades: