Barn som är bosatta i Sverige har både skolplikt och rätt till utbildning.
Förskoleklassen är obligatorisk vilket innebär att skolplikten börjar höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år.
Om det finns särskilda skäl, och om barnets vårdnadshavare begär det, kan barnets hemkommun besluta att skolplikten ska skjutas upp till höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år.
De flesta skolpliktiga barn går först i förskoleklass och sedan i grundskolan. De kan också gå i grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan.
För de flesta elever upphör skolplikten efter att eleven avslutat årskurs 9.
Skyldigheten att anmäla till utbildningsenheten gäller både kommunala och fristående skolor när det handlar om elever folkbokförda i Nacka.
Utbildningsnämnden kan besluta att utdöma vite mot vårdnadshavare som inte ser till att barnet går i skolan. Vite är en på förhand bestämd summa, det vill säga en sorts böter, som betalas av den som bryter mot en bestämmelse.
Enligt skollagen fattar rektor beslut om ledighet längre än tio dagar. Elever kan få ledighet för kortare enskilda angelägenheter. För längre ledigheter krävs synnerliga skäl, det vill säga väldigt starka skäl. Ett beslut om ledighet ska grundas på en samlad bedömning av elevens situation. Omständigheter som kan ligga till grund för beslutet är
Vänd dig till rektor på din skola för ansökan om ledighet.
När en elev som är folkbokförd i Sverige varaktigt vistas utomlands är denne inte längre skolpliktig. Den som vistas utomlands i minst ett år ska normalt sett avregistreras från folkbokföringen. Om vårdnadshavare och elev reser utomlands under en längre tid utan att ha beviljats ledighet kan eleven förlora sin skolplats.
Sidan uppdaterades: