Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Satsningen på Giftfri förskola

Förskolorna i Nacka har under 2016 haft möjlighet till ekonomiskt stöd för att byta ut gammal utrustning och leksaker mot giftfria. Sex av tio förskolor deltog i satsningen och de har främst bytt ut plastleksaker, sovmadrasser, köksredskap, tallrikar och bestick.

I Nacka kommuns Mål och Budget 2016-2018 fick utbildningsnämnden i uppdrag att genomföra en ettårig satsning på Giftfri förskola under 2016. Avsikten med satsningen var att förskolorna skulle få stöd med att byta ut gammal utrustning och redskap mot nya giftfria. Utbildningsnämnden tillfördes två miljoner kronor för denna satsning.

Det material som har bytts ut är framför allt plastleksaker, sovmadrasser, köksredskap, tallrikar och bestick. Det betyder att andelen giftfritt material har ökat på de enheter som deltagit. Inköp har gjorts för cirka en miljon kronor.

Den maximala ersättningen var 335 kronor per barn och varje förskola fick ett maximalt ersättningsbelopp baserat på antalet inskrivna barn den 1 januari 2016. För att få ersättning skulle förskolorna ha redovisat sina inköp senast den 31 maj.

Alla de 105 förskolorna i Nacka fick erbjudande att delta i satsningen och av dem deltog 62 stycken dvs. 59 procent. De 43 förskolor som inte deltog i satsningen fick en uppföljande fråga om varför man valt att inte delta. Det var tolv enheter som svarade och av dem ansåg fem att de inte fått information, tre av dem hade inte prioriterat frågan och fyra hade redan en giftfri miljö.

Riktade bidrag medför en stor administrativ insats för alla parter vilket bör ställas mot ersättning via generella bidrag. Trots en stor informationsinsats har informationen inte nått fram till alla.

Läs hela tjänsteskrivelsen

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

Skriv in din gatuadress ovan så får du:

  • Upptäcka spännande evenemang i ditt närområde.