Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Så här arbetar Nackas skolor med prao

Utbildningsnämnden har på kommunfullmäktiges uppdrag sett över hur skolorna i Nacka arbetar med praktisk arbetslivsorientering, prao. Kartläggningen visar att skolorna med årskurs 8 och 9 har god planering vad gäller prao för sina elever.

I Mål och budgetärendet för 2018 gav kommunfullmäktige i särskilt uppdrag till utbildningsnämnden att kartlägga skolornas praoverksamhet.

Prao eller praktisk arbetslivsorientering är sedan den 1 juli 2018 obligatoriskt för elever i högstadiets senare årskurser. Praon kan antingen förläggas under årskurs 8 eller årskurs 9 eller fördelade över båda årskurserna. De nya bestämmelserna om prao ska höstterminen 2018 tillämpas på de elever som detta läsår går i årskurs 8. Kravet på obligatorisk prao gäller med andra ord inte för de elever som höstterminen 2018 går i årskurs 9.

Kartläggningen visar att samtliga högstadieskolor har en planering för den lagstadgade praon. De flesta skolor fördelar de tio dagarna över både årskurs 8 och 9. De övriga sex skolorna förlägger praon endast till årskurs 8. Ingen skola väljer att förlägga praon enbart i årskurs 9.

Prao ska i första hand anordnas på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan. Att få fram praoplatser är oftast ett gemensamt arbete av skola, vårdnadshavare och elever.
Läs hela tjänsteskrivelsen

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.