Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Färre elever fick sitt förstahandsval i skolvalet 2019

I skolvalet till hösten 2019 fick 85 procent av eleverna plats på den skola de valt i första hand vilket är en minskning från förra året. Utfallet innebär att utbildningsnämndens mål på 90 procent inte nåddes.

Efter skolvalsperioden har det funnits tre olika tillfällen där vårdnadshavare som inte blev nöjda med sitt barns skolplacering har kunnat ansöka om skolbyte. Glädjande nog har ytterligare några elever då fått plats vid den skola de helst önskade och i augusti hade andelen som fått sitt förstahandsval tillgodosett ökat till totalt 88 procent.

Kommunens riktlinje för skolplacering Riktlinje placering av elever i förskoleklass och grundskola ändrades till detta skolval med anledning av en dom i Kammarrätten. Utbildningsenheten bedömer att denna förändring är en orsak till det försämrade utfallet jämfört med förra året.

Hur många fick plats på den skola de valt i första hand?

I skolvalet väljer alla vårdnadshavare tre olika skolor rangordnade från 1 till 3. När besked om skolplats gick ut i mars fick 85 procent av eleverna en placering vid sitt förstahandsval av skola. Resultatet är en försämring jämfört med förra året – då 92 procent fick sitt förstahandsval tillgodosett – och innebär att utbildningsnämndens mål på 90 procent inte nåddes. Årets resultat är det sämsta på tio år.

Andelen elever som fick placering vid något av sina två högst rankade val var cirka 94 procent, jämfört med 98 procent förra året. Drygt 96 procent kunde beredas plats på någon av sina tre valda skolor, jämfört med förra året då nästan alla (99,6 procent) kunde det. I år var det 87 barn, motsvarande närmare 4 procent, som inte fick placering på något av sina tre val. Förra året rörde det sig om tio elever (0,5 procent).

Antal förstahandssökande och placeringar per skola

I tjänsteskrivelsen kan du ta del av tabeller som visar antal förstahandssökande och placeringar per skola i förskoleklass och årskurs 7.

Läs hela tjänsteskrivelsen

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.