Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
November

Demokratin uppmärksammas i uppsatstävling

Med anledning av 100-årsfirandet av demokrati och den allmänna rösträtten bjuder Nacka kommun in kommunens gymnasieelever att delta i en uppsatstävling om demokrati.

– Demokratin är för viktig för att man ska överlämna den till politikerna. Vi måste alla blanda oss i, inte minst ni unga. Vi politiker har i uppgift att underlätta för människor att påverka och att ge er Nackabor verktyg att vara med och skapa det Nacka som ni vill leva i. Demokrati ska inte bara utövas genom ombud. Jag vill därför uppmana alla er gymnasieelever att tänka till hur ni vill att Nacka ska se ut framöver. Använd den här uppsatstävlingen till att formulera hur ni vill stärka demokratin i Nacka, säger Anders Tiger (KD), ordförande i val- och demokratinämnden.

Uppsatsen ska handla om demokratin, gärna utifrån ett lokalt perspektiv. Eleverna inbjuds att skriva kring fyra alternativa teman:

  • Hur kan kommunen stärka barn och ungas perspektiv i sina beslut
  • Vad betyder demokratin för mig i ett lokalt perspektiv
  • Hur vill jag engagera mig mer i Nackas utveckling
  • Måste demokrati handla om politik

Val- och demokratinämnden kommer att utse flera pristagare. Förstapristagarens bidrag kommer att publiceras i Nacka Värmdöposten. De tre bästa uppsatsförfattarna tilldelas ett pris om 5 000 kr och de tjugo bästa bjuds in till ett studiebesök i riksdagen. Pristagarna kommer att offentliggöras i januari 2022.

Sidan uppdaterades: