Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Arbete direkt efter vuxenutbildning

Vuxenutbildning är en del av Nackas kundval. Det innebär att du själv väljer den anordnare som du tycker passar bäst. I stort sätt alla Nackabor som söker vuxenutbildning får sin ansökan beviljad, vilket är unikt för Nacka kommun. En av dem är Amanda Sandholm från Saltsjö-Boo. Hon har studerat till undersköterska i psykiatri och fick jobb direkt efter sin utbildning.

För fyra år sedan blev Amanda mamma och flyttade till Saltsjö-Boo. Under sin föräldraledighet funderade hon på hur hon skulle kunna utbilda sig inom psykiatrin, ett område hon alltid varit intresserad av. På nacka.se hittade hon en vårdutbildning med inriktning på psykiatri.

– Det kändes klockrent att jag skulle gå den utbildningen. Jag började i januari 2016, direkt efter min föräldraledighet. Samtidigt som jag studerade arbetade jag på Solsunda. Det är ett HVB-hem (hem för vård och boende) i Nacka.

Amanda tycker att det gått jättebra att kombinera studier med arbete, delvis för att hon valt att plugga en del av de teoretiska delarna på distans.

– Jag har också haft jättebra lärare med en otrolig kompetens och erfarenhet från vården.

Praktik på Psykiatri Södra

Varje vecka har Amanda haft inlämningsuppgifter och efter avslutad kurs ett slutprov. Klassen har också varit på studiebesök, bland annat på ECT (elektrokonvulsiv behandling) och deltagit i krisberedskapsövningar på ett sjukhus. Dessutom ingick det 14 veckors praktik.

De två första praktikperioderna var inriktade på vård- och omsorgspraktik och den sista perioden inom landstingspraktik och psykiatri.

– Jag praktiserade på en allmän psykiatrisk avdelning med heldygnsvård på Psykiatri Södra på Nacka sjukhus.

Personerna som vårdas där har bland annat depressioner, psykoser och ätstörningsproblematik.

– Det är klart att det känns tufft i perioder att arbeta med de här frågorna, men styrkan ligger i att jag kan göra skillnad. Mitt mål är att påverka heldygnsvården så att det finns en klippa för patienterna att hålla i när de skrivs ut.

Amanda tycker att hon har utvecklats mycket som människa sedan hon började studera och arbeta med personer som har psykiska svårigheter.

– Från att haft fokus på mig själv så har jag lyft mitt perspektiv och förstår hur bra jag har det och hur viktigt det är att hjälpa dem som har det mindre bra.

Anställning direkt efter examen

Under Amandas praktik på Nacka sjukhus fick hon erbjudande om ett vikariat på samma avdelning som hon praktiserade på. En vecka efter sin examen började hon och hon stortrivs. Fast studierna har hon inte lagt helt på hyllan.

– Jag är inte nöjd än, jag ska läsa fler kurser. Bland annat rättspsykiatri, palliativ vård och akutsjukvård. Det finns så mycket att lära sig och det är det som är spännande med livet!

___________________________________________

Här kan du läsa mer om kundvalet i Nacka kommun.

Här finns mer information om vuxenutbildningen i Nacka.

Sidan uppdaterades: