Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Startat eget efter Nackas yrkesutbildning

Maryam Genaveh Safarizadeh hade arbetat i 14 år inom äldreomsorgen. På grund av en arbetsskada var hon tvungen att byta yrkesbana. Att hon skulle utbilda sig frisör var ett självklart val.

– Jag brukar färga och klippa mina vänner och de har alltid sagt att jag borde bli frisör. När jag var tvungen att byta jobb var det självklart att jag skulle utbilda mig till frisör, berättar Maryam.

Frisörutbildningen hittade Maryam hos en av Nacka kommuns yrkesutbildningar.

– Det var en intensiv men jättebra utbildning. Lärarna var ett enormt stöd och fanns hela tiden tillgängliga.

Utbildningen innehöll både teoretiska och praktiska delar. Efter varje kurs följde ett slutprov som skulle vara godkänt innan man började nästa kurs. På skolan fanns också en salong där eleverna fick ta emot kunder.

– Först fick vi träna på dockor i en månad ungefär. Sedan fick vi träna på verkliga kunder. Lärarna fanns självklart med hela tiden så att kunderna skulle bli nöjda även om vi inte var färdigutbildade.

Erbjuden arbete efter praktik

I utbildningen ingick också praktik på en salong. Där blev Maryam erbjuden jobb efter utbildningen.

– Jag jobbade där i några månader, sedan blev jag erbjuden anställning på en annan salong där jag jobbade i ett år. Men jag trivdes inte så bra med att vara anställd, så när min sambo tyckte att vi skulle starta frisörföretag tillsammans tyckte jag att det var en jättebra idé.

Viktigt med marknadsföring

Att vara med och starta upp ett eget företag innebar mycket jobb, framförallt med marknadsföring.

– Det är jätteviktigt att vara aktiv när man startar upp någonting nytt, det går inte att sitta stilla och vänta på bättre dagar. I början var jag ute ett par timmar varje morgon, innan jag började jobba, och lämnade ut reklam om salongen. Sedan handlar det om att göra ett bra jobb. Om jag misslyckas med en kund så förlorar jag inte bara henne eller honom, utan alla som hon eller han pratar med.

Maryam ångrar inte att hon tog steget att vidareutbilda sig och sedan vara med och starta upp ett eget företag.

– Det är aldrig försent att byta yrke. Man måste våga ta steget och inte vara rädd för att göra fel. Varje lycka har börjat någonstans, och min började med en suverän utbildning!

__________________________________________

Här kan du läsa mer om de yrkesutbildningar som Nacka kommun erbjuder.

Vill du starta eget företag? Nacka kommun erbjuder innovationsrådgivning!

Sidan uppdaterades: