Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ungt inflytande – här gör ungdomar skillnad

För 10:e året i rad sommarjobbar ungdomar med att påverka och utveckla Nacka kommuns arbete genom Ungt inflytande. Bland annat ska de kläcka idéer om hur matsvinnet kan minska.

Under tre veckor arbetar 20 ungdomar mellan 16 och 18 år med att hitta förslag och lösningar på några av de utmaningar som kommunen har. En av deltagarna är Ida Syrjänen som arbetar med uppdraget ”Hur kan kommunalt finansierade verksamheter minska sitt matsvinn?” Ida sökte till Ungt inflytande eftersom hon vill vara med och göra skillnad.

– Jag trodde inte att det var möjligt för ungdomar att vara med och påverka i kommunen. Nu hoppas jag att kommunen ska få ytterligare ett perspektiv på hur man kan få ner matsvinnet till en bättre nivå. För mig var det verkligen en ögonöppnare när våra processledare berättade hur mycket energi som går förlorad genom all mat vi slänger, säger Ida.

Kahlil Saad Aldin ingår i gruppen som arbetar med uppdraget ”Hur kan kommunen skapa förutsättningar för att öka hälsa och livskvalitet för ungdomar?” Förutom att komma fram till olika förslag är det viktigt för Kahlil att det är god stämning i gruppen.

– Vi har skrivit ett socialt kontrakt där det står vilka regler som vi ska ha. Bland annat ska alla få sin röst hörd. Sedan ska alla deltagare göra sitt bästa för att leverera ett bra underlag till kommunen som de kan arbeta vidare med.

Uppdraget ”Hur kan kommunen främja att unga väljer välfärdsyrken” arbetar Agnes Morano och hennes grupp med. Hon ser Ungt inflytande som en möjlighet att göra sin röst hörd.

– Jag tycker att det är viktigt med samhällsfrågor och vill vara med och påverka i den kommun som jag bor i. Det här ger mig också en chans att lära mig mycket, inte bara inom det område som jag arbetar, utan också inom de andra områdena. Det här utvecklar mig som människa, samtidigt som jag har kul!

Redovisning i augusti

Den 29 augusti kommer ungdomarna att redovisa sina arbeten i Nacka stadshus klockan 8.00 till 9.00. Syftet är sedan att kommuntjänstemän och politiker ska göra verklighet av förslagen.

Här kan du läsa mer om Ungt inflytande.

Sidan uppdaterades: