Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Extratjänster – en tillgång för hela verksamheten

I Nacka kommun finns det möjlighet att anställa extratjänster. Det innebär att arbetsgivaren får en extra resurs och full ekonomisk ersättning, och på samma gång får en arbetssökande chans att komma in i arbetslivet. På Ringgårdens förskola har Eden Ogbay haft en extratjänst sedan i slutet av maj. ”Hon är en tillgång för hela verksamheten” säger Victoria Blom, biträdande rektor och förskolechef.

Victoria Blom kom i kontakt med Eden efter att hon fått en intresseanmälan från Eden som ville arbeta som barnskötare. Victoria kontaktade Eden och möjliggjorde sedan så att Eden kunde få en extratjänst.

– När jag träffade Eden hade hon läst SFI och påbörjat sina studier till barnskötare, men hon behövde bli säkrare på språket innan hon fortsatte sin utbildning. När möjligheten att anställa en extratjänst öppnade sig kändes det självklart att anställa henne här på förskolan.

Fantastisk resurs

Victoria är noga med att Edens anställning är utöver den ordinarie bemanningen.

– Eden har en extratjänst. Det är den ordinarie personalen som bär ansvaret, och Eden har en egen handledare. Men det är en fantastisk resurs att ha Eden här. Ju fler vi är i verksamheten desto bättre är det ju. Stor personaltäthet på förskolan vill ju alla ha.

– Jag skulle vilja ta mer ansvar, men förstår att tjänsten inte är utformad så, säger Eden som stortrivs på sitt jobb.

Victoria ser också fördelarna med att Eden inte kommer från Sverige.

– Vår förskola ligger i ett homogent område, det finns inte så mycket mångfald i Saltsjöbaden. Därför bidrar Edens närvaro också till att barnen får kunskap om andra kulturer. För Eden var det ett aktivt val att vända sig till en förskola där i stort sätt alla pratar svenska eftersom det ger henne bättre språkträning.

Tränar språket varje dag

Extratjänsten på förskolan innebär att Eden får träna sin svenska åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan. Dessutom får hon yrkeserfarenhet och Victoria som referens när hon ska söka arbete efter att studierna är klara.

– Vi planerar att Eden snart ska börja studera på halvtid och vara här på halvtid, berättar Victoria.

Eden, som har tigrinja som modersmål, berättar att hennes språk utvecklas varje dag.

– Det är fantastiskt att det finns möjlighet till extratjänster. Det är en jättevinst både för verksamheten och för den som anställs. Här har kommunen och Arbetsförmedlingen verkligen gjort ett jättebra jobb! avslutar Victoria.

Här kan du läsa mer om extratjänster.

Sidan uppdaterades: