Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu kan det vara svårt att nå oss per epost, kontakta gärna kommunen via 087188000 eller vår chatt

Vägen till egen bostad

Om du är nyanländ och har anvisats till Nacka av Migrationsverket får du hyra en bostad av kommunen i högst två år. Till dess behöver du själv ha hittat en bostad. Det kan ta tid att hitta en bostad och därför behöver du börja söka så snart som möjligt. Här får du tips och råd.

Olika typer av kontrakt

Andrahandskontrakt

Du hyr en bostad, eller del av en bostad, av den som har förstahandskontraktet. Oftast är hyrestiden begränsad. Se till att hyrestiden, hyran och uppsägningstiden finns med i kontraktet. Det finns både lagliga och olagliga andrahandskontrakt.
För att kontraktet ska vara lagligt ska hyresvärden ha gett tillstånd till
andrahandsuthyrning. De flesta som hyr ut i andra hand kommer att vilja att du skriver under att du avstår från besittningsskydd. Det lämnar din hyresvärd in till hyresnämnden, som ska godkänna det.

Inneboende/delad bostad

Om du inte hittar en egen bostad kan du hyra ett rum eller dela lägenhet med någon. Det kan vara ett billigare alternativ. Det är viktigt att ha ett kontrakt, där hyrestid, hyra och uppsägningstid är reglerade. Tänk också på att det är viktigt att komma överens om gemensamma regler, som hur kök, badrum och andra gemensamma rum får användas, om du får ha gäster som sover över, och så vidare.

Förstahandskontrakt

Skrivs direkt mellan dig och företaget/personen som äger bostaden. Med ett förstahandskontrakt har du stor trygghet i ditt boende. Du kan också byta bostad med någon annan som också har förstahandskontrakt, till exempel om du vill flytta till ett annat område eller en annan kommun.

Många kommuner har egna bostadsbolag, och det finns också många, både större och mindre företag som hyr ut lägenheter. De flesta förstahandskontrakt förmedlas genom en bostadskö.

Hur hittar jag ett förstahandskontrakt?

Stå i kö

Det vanligaste sättet att hitta ett förstahandskontrakt är att stå i bostadskö. Beroende på var du vill bo kan det ta olika lång tid att hitta ett förstahandskontrakt, men det är alltid en bra idé för framtiden att stå i många bostadsköer, på flera orter.

Medan kötiden i centrala Stockholm är mycket lång, kan det i vissa förorter gå att få ett förstahandskontrakt inom fyra–fem år, men det kan ta både längre och kortare tid. I många andra delar av landet går det mycket fortare att få ett förstahandskontrakt.

Här finns en lista över bostadsförmedlingar där du kan ställa dig i kö (PDF-dokument, 528 kB)


Hur ställer jag mig i kö?

Sök efter bostadsförmedlingar och bostadsbolag på internet. Skapa ett konto och registrera dig. Vissa köer tar ut en avgift per år. Det är viktigt att betala avgiften i tid, annars förlorar du din plats i kön.

Var aktiv

Genom att vara aktiv och snabb kan du ha tur och få en lägenhet trots att du inte har så lång kötid. Logga in regelbundet för att se vilka erbjudanden som finns. Vissa fastighetsförmedlare har även ”först till kvarn” och då spelar det ingen roll vilken kötid du har. Nybyggnationer och nybyggda lägenheter brukar ha kortare kötid. Längden på kötiderna varierar också över året.

När du hittar en lägenhet du är intresserad av anmäler du intresse. Om du har chans att få kontrakt på bostaden du anmält intresse för, så blir du kallad på visning. De flesta hyresvärdar kräver att du går på visningen för att du ska kunna få erbjudande om kontrakt.
Efter visningen ska du tacka ja eller nej. Den som har längst kötid av dem som har tackat ja får hyra lägenheten, om hen uppfyller hyresvärdens krav. Nu kan det krävas intyg från arbetsgivare, lönebesked och referenser. Se till att ha papperen redo, om hyresvärden vill se dem.

Hur hittar jag ett andrahandskontrakt?

Personliga kontakter

Berätta för alla du träffar att du söker bostad. Alla du träffar känner någon som känner någon som kan hjälpa dig. Var inte rädd för att fråga och prata om att du söker bostad i alla sammanhang när du träffar nya människor. Sök genom sociala medier. Skriv på Facebook, twitter, LinkedIn, och alla andra ställen där du brukar vara aktiv på internet.

Annonsera

Sätt upp lappar på anslagstavlor i till exempel matbutiken, på skolan eller på jobbet, sätt in en annons på Blocket eller i lokaltidningen.

Ansökningsbrev

Skriv ett ansökningsbrev som du kan skicka till den du vill hyra av. Det kan vara ett bra sätt att presentera sig, så att hyresvärden får chansen att lära känna dig litegrann.

Sök på internet

Det finns massor av webbplatser där kortare och längre kontrakt förmedlas. Många kräver att du blir medlem och betalar en avgift för att få tillgång till all information. Kontrollera villkoren och vad som ingår innan du betalar.

Webbplatser för att söka andrahandskontrakt

Det finns massor av webbplatser där kortare och längre kontrakt förmedlas. Många kräver att du blir medlem och betalar en avgift för att få tillgång till all information. Kontrollera villkoren och vad som ingår innan du betalar.

Exempel på webbplatser för att söka andrahandskontrakt:

Det finns många fler webbplatser för bostadssökande. Oftast är webbplatsen bara ett sätt för hyresgäster och hyresvärdar att få kontakt. Det finns inga garantier för att en hyresvärd är seriös bara för att de annonserar på en webbplats. Var alltid försiktig med nya kontakter. Betala inte pengar till någon som lovar dig ett kontrakt innan du har sett lägenheten.

Viktigt att tänka på

Skaffa referenser

Bra personer att ha som referens kan vara någon på kommunen, din lärare, din chef om du har ett jobb, eller någon annan etablerad person som känner dig och som kan intyga att du är en bra och pålitlig person. Kanske en granne, en volontär eller en idrottsledare. Fråga dem du vill kunna använda som referenser om du får lämna ut deras telefonnummer till någon som du vill hyra bostad av.

Ha ordning på dina papper och intyg

Se till att vara beredd om det dyker upp ett tillfälle, så att du kan visa upp intyg, löneuppgifter och anställningsintyg.

Var försiktig

Var försiktig så du inte blir lurad. Betala aldrig hyra i förväg för en bostad som du inte samtidigt får kontrakt på. Kontrollera att den du vill hyra av har rätt att hyra ut lägenheten. Gå inte ensam när du ska titta på en lägenhet, utan ta med någon som du litar på.

Om hyran är hög

Om hyran är hög kan du ha rätt till bostadsbidrag. Fråga Försäkringskassan. Men var noga med att inte uppge för låg inkomst. Då kan du bli skyldig att betala tillbaka pengar senare.

Sidan uppdaterades: