Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vill du börja plugga men vet inte vilken väg du ska ta?

Det finns flera skäl till att man vill börja studera. Kanske saknar du slutbetyg från gymnasiet eller så vill du byta yrkesbana. I Nacka finns det 35 olika skolor att välja mellan. Om du har svårt att välja eller om ansökan är krånglig kan du vända dig till en karriärvägledare.

- Vi erbjuder karriärvägledning utan tidsbokning i Nacka stadshus och på Fisksätra och Orminge bibliotek på onsdagar och fredagar. Vill du hellre boka en tid är det bara att ringa så ordnar vi det, berättar Maria Edlund, karriärvägledare på Nacka kommun.

Frågor om kurspaket är vanligast

Vanligast när man träffar en karriärvägledare är att man vill ha hjälp med att sätta ihop ett kurspaket, det vill säga att sätta ihop olika kurser som leder till ett yrke. Många undrar också hur man söker SFI, svenska för invandrare, eller vad som behövs för att få ett slutbetyg för gymnasieexamen. Nyanlända undrar ofta hur de ska bli behöriga i det yrke som de praktiserade i sitt tidigare hemland.

– Jag hjälper också många ungdomar som hoppat av gymnasiet och som nu vill läsa in kurserna på Komvux. Då börjar vi med att göra upp en plan. Sedan träffas vi regelbundet för att följa upp hur det går med studierna, säger Maria.

Börja när du vill

Det är inte bara Nackabor som vill studera i Nacka. Eftersom utbudet av skolor är större än i de flesta andra kommuner lockar det invånare utifrån också.

– Vi har inte heller något sista ansökningsdatum, utan du kan i princip börja studera när du vill, berättar Maria.

Råd till skoltrötta

Ibland kan det kännas besvärligt att sätta igång med sina studier. Då har Maria goda råd att ge.

– Börja med en gymnasiekurs. Om du läser den på heltid tar det fem veckor innan du är klar. Ett annat tips är att läsa två kurser, en kurs i ett kärnämne och en kurs som ligger närmare ditt eget intresse.

Här kan du läsa mer om karriärvägledning i Nacka kommun.

Sidan uppdaterades: