Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stort engagemang i Storängen för flyktingbarn

- Det är bra att kommunen använder fastigheten till det här, säger Sanna Fyring Liedgren. Hon bor i Storängen och är en av dem som engagerar sig för att hjälpa sina nya grannar som har flyttat in i ett av Nackas boende för ensamkommande barn.

Storängens boende för ensamkommande

I mitten av februari blev det gamla stenhuset hem för 16 barn som flytt till Sverige utan sina föräldrar.

Några av dem som bor här Karim och Zaid. De flydde ensamma från Afghanistan och kom till Sverige för fem månader sen. Nu hoppas de få uppehållstillstånd i Sverige.

- Här är vi alla kompisar med varandra. Vi har kompisar i skolan och är kompisar med personalen, säger Zaid som är 16 år.

De går i skolan i Gustavsberg och läser svenska, engelska, matte och bild. På fritiden går de på gym och tränar boxning.

Positiva grannar

Många i Storängen engagerar sig för att deras nya grannar ska få en så bra start som möjligt i Sverige och Nacka.

- Vi tycker att det är roligt att de är här, killarna är så trevliga och hälsar alltid. Det är bra att kommunen använder fastigheten till det här ändamålet, säger Sanna Fyring Liedgren och Cecilia Öman som bor grannar med boendet med sina familjer.

- När jag fick reda på att boendet skulle öppna vände jag mig direkt till verksamheten för att få reda på mer. Man undrar ju lite, det skrivs så mycket i medierna. Men jag fick bra information och har hjälpt till med lite av varje, bland annat fixat ett TV-spel till dem, säger Teresa Ingemarsdotter Johansson.

Viktigt med bra bemötande

I söndags var det öppet hus, då fick barnen där och personalen besök från många grannar som erbjöd sig att hjälpa till i trädgården, bjuda hem ungdomarna på middag och starta fotbollslag.

- Jag är överväldigad över att så många vill engagera sig i integrationen, säger Carin Bokegård, verksamhetschef för kommunens flyktingboenden. Hur vi bemöter ungdomarna nu kommer vi att få tillbaka senare.

Karim och Zaid är nöjda de också. De gillar Sverige, sånär som på en sak.

- Det är bra här men det är mycket snö, säger killarna och skrattar.

Sidan uppdaterades: