Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Läkaren Zaid lärde sig svenska rekordsnabbt

Zaid Bajilan kom till Sverige från Irak för snart två år sedan. I Irak arbetade han som läkare, men när oroligheterna i hemlandet blev för svåra flydde han och hans fru till Sverige. För Zaid var det viktigt att lära sig svenska så snabbt som möjligt för att kunna komplettera sin utbildning och få svensk läkarlegitimation.

– Både jag och min fru Nour arbetade inom sjukvården i Irak. Jag som allmänläkare och hon som tandläkare. Jag började studera till läkare när jag var 18. Efter att jag tagit min examen hann jag arbeta på ett sjukhus i Bagdad några år innan vi flydde till Sverige, berättar Zaid.

När Zaid fick sitt svenska personnummer började han läsa SFI, svenska för invandrare, på en av Nacka kommuns vuxenutbildningar.

– Jag kom till Sverige i augusti 2015, i början av september började jag mina studier i SFI. Efter det har jag studerat SAS, svenska som andraspråk, berättar Zaid på felfri svenska.

För Zaid var det viktigt att lära sig språket så snabbt som möjligt.

– Språket är en bas som man måste ha för att komma in i samhället, det är nyckeln för att kunna etablera sig. När jag började läsa SFI kunde jag inte ett ord svenska. Men jag hade jättebra lärare som kunde förklara och lära ut på ett pedagogiskt sätt, berättar Zaid.

Ett sätt för Zaid att lära sig språket var att inte prata arabiska med sina klasskamrater.

– Fast det var enklast att prata arabiska med kompisarna valde jag att alltid försöka prata svenska. Det gjorde nog att jag lärde mig språket snabbare.

Praktiserar på en vårdcentral

Zaid är nu klar med sina svenskastudier och har ansökt till en kompletterande utbildning på Karolinska institutet som ska ge honom svensk läkarlegitimation. Under tiden som han väntar på antagningsbeskedet praktiserar han på en vårdcentral.

– Det är stora skillnader i vårdsystemet mellan Sverige och Irak, därför är det jättebra med praktik så att jag kan sätta mig i hur det fungerar i Sverige. Jag vill börja jobba direkt när jag får min legitimation. För mig är drivkraften att få hjälpa andra människor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Om SFI, svenska för invandrare

För att läsa SFI i Nacka ska du vara folkbokförd i Nacka kommun, vara minst 16 år och fått ditt svenska personnummer. De flesta skolor kan erbjuda lektioner både på dag- och kvällstid. En del skolor erbjuder även kurser på distans. Här kan du läsa mer om SFI.

Sidan uppdaterades: