Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

Maj

Språk- och arbetsintroduktion -ett sätt att nå arbete i Sverige

Tävlingssimmaren Mahmoud läser språk- och arbetsinstruktion, en utbildning i Nacka kommun där elever både läser SFI och tränar språket praktiskt på en arbetsplats. Efter Mahmouds praktik på badanläggningen Medley i Nacka får han chans till timanställning.

Mahmoud kom som flykting från Syrien till Sverige för drygt ett år sedan. I Syrien var Mahmoud tävlingssimmare, vattenpolospelare och certifierad simlärare. Han gick även på universitetet i Homs och läste juridik. När kriget kom flydde han själv till Sverige och bor nu i Nacka kommun. Kvar hemma i föräldrahemmet i Homs finns mer än 100 guldmedaljer från olika mästerskap, bland annat från förstaplaceringar i nationella sim- och vattenpoloträningar.

Nu läser Mahmoud SFI (svenska för invandrare) och språk- och arbetsintroduktion på en vuxenutbildning i Nacka. Det är en utbildning som kombinerar studier i det svenska språket med språkpraktik på en arbetsplats. Varje förmiddag läser han SFI och på eftermiddagarna praktiserar han som simlärare på badet Medley i Neglinge och i Nacka simhall. Till hösten kommer Mahmoud få chans till timanställning på Medley.

– Jag vill stå på egna ben och inte leva på bidrag. Det är viktigt för mig att hitta en bra väg till jobb och egen försörjning. Det har min handledare på min skola ordnat och hjälpt mig med, och det är jag så tacksam för, säger Mahmoud.

Arbetskamraterna på Medley tycker också att det är roligt att Mahmoud blivit en del av arbetslaget.

– Mahmoud tar hand om våra simgrupper på bästa sätt. Tillsammans kan vi nu göra oss förstådda för simelever som kommer från andra länder, både barn, ungdomar och vuxna, berättar Mahmouds kollega Åsa Myhrberg.

Hjälper språksvaga simelever

Nacka kommun och Medley ingår i det nationella projektet Idrott utan gränser och Mahmoud kommer att vara en del i det projektet. Bland annat kommer han att tolka på arabiska och hjälpa elever med ett annat modersmål att lära sig bättre svenska under simundervisningen. På köpet tränar han praktiskt sin egen svenska.

– Det är lätt att samarbeta med Mahmoud, han är ambitiös, social och tycker om att arbeta. Mahmoud är också en möjliggörare eftersom han kan både arabiska, svenska, engelska och lite franska. Tack vare Mahmoud förstår våra språksvaga elever hur de kan lära sig simma på bästa sätt. För oss har det varit som en skänk från ovan att han började praktisera hos oss och det ska bli så roligt att fortsätta att arbeta med Mahmoud, säger Åsa.

Vill du veta mer om språk- och arbetsintroduktion, kontakta vuxenutbildningen@nacka.se

Sidan uppdaterades: