Stadsutvecklingsdagen 2018: Inte bara snacka i Nacka, här gör vi – nu kör vi!

Vi står enade med en stabil politik, kompetens, resurser och kraft att bygga en nära och nyskapande stad i bästa läget. Men ni ska vara bäst på att bygga och vi på att vara kommun. Riktningen var tydlig när Nacka igår arrangerade stadsutvecklingsdagen 2018.

- Vi har en ständig pågående dialog med byggaktörerna, men stadsutvecklingsdagen är ett unikt tillfälle då alla är på plats samtidigt och här får vi en gemensam grund för det arbete vi ska göra tillsammans, säger Anna Green, biträdande stadsbyggnadsdirektör och moderator för arrangemanget.

Kvaliteter i den framtida staden

Mats Gerdau (m) och Cathrin Bergenstråhle (m) inledde med att berätta om superkommunen Nackas fortsatta roll och utveckling. Därefter fortsatte stadsbyggnadsdirektör Gunilla Glantz och stadsarkitekt Nina Åman eftermiddagen med att ge bilder av kvaliteter i den framtida staden. Exploateringschef Peter Granström beskrev kommunens markpolitik med aktuella markanvisningar.

Kommunikation - att möta människor där de är

Strategi- och förnyelsedirektör Klara Palmberg-Broryd och kommunikationschef Anna Trygg visade i dialogform hur framgångsrik kommunikation möter Nackaborna där de är när de är där – i sociala medier, via tidningsbilagor och, inte minst, ute i verkligheten och på de arenor och platser där människor möts.

Hanna Elving, utvecklingsansvarig på Vercity, visade hur framtidens lärande tar form i Nacka och möter nya generationer.

Trafik och framkomlighet, både under och efter byggtid, var ett återkommande tema som löpte som en röd tråd under eftermiddagen och belystes från olika perspektiv. Bengt Stenberg, chef för trafikenheten, berättade om hur kombinationsresor innebär att det dagliga resandet tar sig nya uttryck och hur båttrafiken blir en alltmer uppskattad del av dessa. Tillsammans med Gunilla Glantz talade Bengt Stenberg sedan kollektivtrafik, där den kommande tunnelbanan är en central del.

Bästa staden - där människor vill vara

Därefter tog Stockholms trafikdirektör Jonas Eliasson vid.

- De bästa städerna är inte städer där ingen vill vara och där gatorna är tomma, de bästa och uppskattade städerna erbjuder plats för många människor och trafikantgrupper, sa Jonas Eliasson.

Tidplaner för genomförande var en fråga som engagerade deltagarna liksom dagvatten och elförsörjning under byggtid.

I slutet av programmet var det prisutdelning av Nacka kommuns miljöpris. Kjell Eriksson från Fisksätra vann i klassen privatpersoner och Propio fastigheter vann tillsammans med Strombro building workshop företagsklassen. Nackas miljöpris delades i år ut för tredje gången.

Läs pressmeddelandet här