Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Löneöversyn 2023

Ta del av överläggningsnoteringar med tidplaner för årets löneöversyn.

De medarbetare som du som chef fått tillgång till i förhandlingsmodulen är de som omfattas av löneöversynen. Underlaget hittar du i Personec P, flik ”Löneöversyn” och kommer vara synligt den 16 januari 2023.

Löneöversynen kan påbörjas för medarbetare inom Sveriges lärare, AKV (Vision, SSR och Ledarna), Akademikeralliansens avtalsområde, Läkarförbundet och Vårdförbundet.

För Kommunal gäller att vi inväntar ett generellt utrymme för 2023. Utrymmet ska förhandlas av centrala parter. Läs mer nedan. Vi kommer dock att kunna börja med lönesamtal/prestationsbedömning då vi endast återkopplar på medarbetarens prestation, vi pratar inte ny lön!

Överläggningarna som inleder löneöversynen tillsammans med respektive facklig organisation är genomförda med OFR AKV (Ledarna, Vision, SSR), Akademikeralliansens olika organisationer, Sveriges lärare, Sveriges skolledare, Vårdförbundet, Läkarförbundet.

Vi har haft en första sittning med Kommunal men behöver slutföra överläggningen när vi har fått ett nytt utrymme. Noteringarna från överläggningarna hittar du nedan. Överläggningsnoteringar för Kommunal kommer att publiceras när vi har haft den slutliga överläggningen.

Nedan kan du också läsa eventuella yrkanden från de fackliga organisationerna.

Tidplaner

AKV (Vision, SSR och Ledarna), Akademikeralliansens avtalsområde, Vårdförbundet och Läkarförbundet

Kvalitetssäkring chefen chef (mormorsprincipen) – ska göras innan lönesamtalen startar.

Lönesamtalen kan starta 16 januari med alla medarbetare. 6 mars är sista dag för lönesättande chef att ha genomfört lönesamtal samt registrerat ny lön i Personec P. Ny lön betalas ut 27 april.

Kommunals avtalsområde

Generellt utrymme för 2023 är inte klart utan ska förhandlas av centrala parter och vi vet i dagsläget inte när det är klart.

Vi kan dock påbörja lönesamtalen/prestationsbedömning då vi endast återkopplar på medarbetarens prestation – vi pratar inte ny lön.

Lönesamtal/prestationsbedömning kan starta med alla medarbetare den 16 januari. Kvalitetssäkring chefens chef (mormorsprincipen) ska göras så snart nytt generellt utrymme är klart.

Vi återkommer med mer information så snart vi vet mer

Sveriges lärare (tidigare Lärarförbundet & LR)

Oorganiserade medarbetare

Kvalitetssäkring av chefens chef (mormorsprincipen) ska göras innan lönesamtalen startar. Lönesamtalen kan starta 16 januari och ska vara klara senast 26 maj. 6 mars är sista dag att registrera ny lön i Personec. Ny lön betalas ut 27 juni.

Medarbetare som valt lönesamtal direkt med chef/dialogmodell

Kvalitetssäkring av chefens chef (mormorsprincipen) ska göras innan lönesamtalen startar. Lönesamtal för de som valt lönesamtal/dialogmodell kan starta den 27 januari och ska vara klara senast 26 maj. 6 mars är sista dag att registrera ny lön i Personec P. Ny lön betalas ut 27 juni.

Medarbetare som valt traditionell förhandling

Kvalitetssäkring av chefens chef (mormorsprincipen) ska göras innan löneförslag registreras i Personec P. 6 mars är sista dag för lönesättande chef att registrera förslag på ny lön för de medarbetare som väljer traditionell förhandling.

Förhandlingsperiod mellan chef och facklig organisation sker 3 april till 28 april.

Lönemotiveringssamtal, efter fackliga förhandlingar är klara, ska vara genomförda med medarbetarna senast 26 maj. Ny lön betalas ut 27 juni.

Löneseminarier

Vi kommer att erbjuda alla chefer att anmäla sig till löneseminarier inför löneöversyn 2023. På dessa seminarier kommer vi bland annat att prata om Arbetsgivarbudskap utifrån medarbetarpolicyn, HÖK, diskrimineringslagen och de fackliga organisationernas yrkanden och synpunkter. Arbetet med lönekartläggningen – nuläge och nästa steg. Lönesättning i praktiken – med fokus på lönestruktur och lönesamtal samt att praktiskt gå igenom förhandlingsmodulen i Personec P.

Vi kommer att ha separata informationstillfällen för chefer inom stadshuset, välfärd samhällsservice och välfärd skola. Inbjudan skickas ut separat.

Överläggningsnoteringar

Överläggningsnoteringar Kommunal (PDF-dokument, 249 kB)

Överläggningsnoteringar Sveriges skolledare (PDF-dokument, 234 kB)

Överläggningsnoteringar AKV, Akademikeralliansen med flera (PDF-dokument, 226 kB)

Överläggningsnoteringar Sveriges Lärare (PDF-dokument, 249 kB)

Yrkanden

Yrkande Kommunal (PDF-dokument, 115 kB)

Yrkande Sveriges arkitekter (PDF-dokument, 111 kB)

Yrkande Sveriges ingenjörer (PDF-dokument, 114 kB)

Yrkande Fysioterapeuterna (PDF-dokument, 52 kB)

Yrkande Läkarförbundet (PDF-dokument, 82 kB)

Yrkande Psykologförbundet (PDF-dokument, 48 kB)

Yrkande Naturvetarna (PDF-dokument, 102 kB)

Yrkande SRAT (PDF-dokument, 108 kB)

Yrkande Vårdförbundet (PDF-dokument, 68 kB)

Yrkande DIK (PDF-dokument, 128 kB)

Yrkande Sveriges Arbetsterapeuter (PDF-dokument, 537 kB)

Yrkande SSR (PDF-dokument, 167 kB)

Yrkande Sveriges Lärare (PDF-dokument, 167 kB)

Huvudöverenskommelse HÖK

HÖK - AKV (PDF-dokument, 301 kB)

HÖK - Kommunal (PDF-dokument, 361 kB)

HÖK - Läkarförbundet (PDF-dokument, 224 kB)

HÖK - Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund (PDF-dokument, 503 kB)

HÖK - Vårdförbundet OFR Hälso- och sjukvård (PDF-dokument, 1,4 MB)

HÖK - Akademikeralliansen (PDF-dokument, 1,7 MB)

Sidan uppdaterades: