Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Karensavdrag ersätter karensdag vid sjukdom

Karensdagen vid sjukdom har tagits bort och ersätts från och med 1 januari med ett karensavdrag. Syftet med ändringen i lagen om sjuklön är att göra avdraget vid sjukdom mer rättvist och förutsägbart.

Vad är karensavdrag?

Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen som görs i samband med sjukfrånvaro. Karensavdraget motsvarar 20 procent av den sjuklön som man får vid sjukfrånvaro under en genomsnittlig arbetsvecka.

Varför införs karensavdrag?

Karensavdraget får en tydligare koppling till lönen i stället för till hur arbetstiden är förlagd. Den tidigare karensdagen innebar att den som hade oregelbundna arbetstider förlorade mer pengar om man var sjuk en dag då man skulle ha jobbat ett långt pass. Det nya karensavdraget är mer rättvist då avdraget alltid blir 20 procent av sjuklönen.

Karensavdraget ska också vara likvärdigt oavsett när sjukdomen inträffar. Med den tidigare karensdagen kunde man även undvika ett högt avdrag genom att sjukanmäla sig sent, om man blev sjuk under arbetstid. Med det nya karensavdraget spelar det ingen roll om man sjukanmäler sig sent på dagen. Avdraget kommer alltid vara 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka förutsatt att sjukfrånvaron fortsätter dagen efter.

Överenskommelse mellan SKL och fack

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och centrala fackliga parter har kommit överens om ändringar i vårt kollektivavtal Allmänna bestämmelser (AB). Läs mer om vad som gäller för dig som medarbetare.

Frågor?

Har du frågor kring karensavdraget, kontakta pasupport@nacka.se

Sidan uppdaterades: