Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Över 4300 anställda i Nacka kommuns verksamheter testade sig för antikroppar

På mindre än två veckor valde en stor del av Nacka kommuns anställda att testa sig för antikroppar mot covid-19. Av de 4 351 personer tog del av erbjudandet så visade det sig att drygt 14 procent har antikroppar mot viruset. Nu har kommunstyrelsens uppdrag avslutats och en analys av resultatet har påbörjats.

Den 25 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att erbjuda alla anställda i Nacka kommun så kallade antikroppstester för att upptäcka om man har pågående covid-19, eller har utvecklat antikroppar mot sjukdomen. Även personal hos privata anordnare inom vård och omsorg för äldre, LSS och socialpsykiatri samt anställda vid de kommunala bolagen erbjuds testmöjlighet.

Nu är testningen avslutad och vid en första analys av resultaten verkar var sjunde person av de som testat sig ha utvecklat antikroppar. Drygt 6000 personer gavs möjligheten och 4351 av dem valde att ta del av erbjudandet om testning. Utöver dessa tester har personal inom omsorgen sedan tidigare erbjudits testning via sin verksamhet.

- Det jag är mest tacksam över är att vi har upptäckt en rad personer med misstänkt pågående infektion. Tänk er själva, dessa personer, som inte upplevt sig ha några symtom har nu kunnat gå hem och på så sätt undvikit att smitta andra på jobbet, studentfesten eller midsommarfirandet, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.

Syftet med att erbjuda testningen var bland annat att bidra till minskad smittspridning och ökad trygghet för medarbetarna. I analysen kan man även se att 1,48 % (64 personer) testade positivt för endast de antikroppar som kan tyda på att dessa personer har en pågående infektion och därmed kan vara smittsamma för andra.

Testverksamheten som byggts upp på kort tid har bemannats både av frivilliga från Nacka kommun samt personal från Familjeläkarna som var den leverantör som vann upphandlingen.

- Jag vill tacka alla som har bidragit till att det har fungerat så bra. Alla som har väntat på sin tur och behållit humöret, alla som på plats sett till att det har fungerat och de som hållit ihop frågan från början till slut. Förhoppningsvis har vårt initiativ bidragit till att den regionala och nationella testningen blir så fullskalig som den behöver vara, fortsätter Mats Gerdau.

Även stabschef Henrik Ahl som har projektlett uppdraget lyfter fram arbetet med testningen som en viktig del av kommunens arbete med hanteringen av coronaviruset:

- När vi satte igång så erbjöds antikroppstester i mycket liten skala i samhället och uppdraget har därför varit både viktigt och spännande. Nu när vi avslutat vår testning kan vi konstatera att den allmänna testningen har kommit igång ordentligt. Förhoppningsvis kommer det att leda till att skapa bättre förståelse för detta nya virus, säger Henrik Ahl.

Resultaten och datamängden ska nu analyseras, både internt i Nacka kommun men även som en del av det forskningsprojekt som man frivilligt kunde dela sitt resultat med.

Sidan uppdaterades: