Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Oktober

Kommunen hjälper restauranger och kaféer att hålla avstånd

Emma Rosengren är gruppchef för livsmedel- och alkoholtillstånd på miljöenheten i Nacka kommun. I samband med att coronapandemin bröt ut fick enheten ett nytt uppdrag, att göra smittskyddstillsyn på Nackas verksamheter som har servering. Emma berättar att det har varit ett gott samarbete mellan kommunen och serveringarna.

Emma arbetar med livsmedelskontroll i Nacka. Det innebär att hon och hennes medarbetare till exempel kontrollerar att alla offentliga anläggningar som serverar mat följer livsmedelslagen. Den 24 mars 2020 kom Folkhälsomyndigheten med nya föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridning av covid-19 på restauranger och kaféer. Föreskrifterna innebär att det ställs krav på restaurangbranschen att säkerställa att trängsel bland gästerna inte uppstår. I samband med det började miljöenheten att utföra smittskyddstillsyn.

- Sedan pandemin bröt ut har vi besökt och inspekterat restauranger och kaféer i Nacka kommun. Bland annat ska det vara möblerat så att det är lätt att hålla avstånd. Vi brukar ta med oss ett måttband för att visa hur långt en meter faktiskt är, för det är längre än vad man tror! Den 1 juli 2020 kom också en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som verksamheterna måste följa. Den största skillnaden mot tidigare är att det nu är vi som kommun som ansvarar för att bedriva tillsyn och fatta beslut om förelägganden* och förbud att bedriva servering om lagen inte följs, berättar Emma.

Inte behövt skriva något föreläggande

Emma och hennes medarbetare känner väl till alla verksamheter som har servering i Nacka och vet var det är risk att det uppstår trängsel.

- Förra veckan var det en restaurang i Sickla som fick bakläxa och den här veckan en restaurang i Nacka Forum. Ibland är det ju inte verksamheterna som brustit i anpassningarna, utan gästerna som struntar i dem.

Om verksamheterna inte följer smittskyddsåtgärderna skrivs det ett föreläggande. Gör de inget åt problemen så skrivs ett föreläggande med vite. Det kan också bli aktuellt att stänga verksamheten.

- Vi har än så länge inte behövt skriva något föreläggande. De gånger som vi upplevt till exempel trängsel så har verksamheten löst det till dagen efter. I de allra flesta fall sköter sig verksamheterna exemplariskt. Samarbetet och kommunikationen har fungerat utmärkt, så har det inte varit i alla kommuner. Det märks att alla förstår allvaret och det är därför så viktigt att vi hjälps åt; restauranger, serveringsställen och alla som besöker dem!

* Ett föreläggande är ett beslut av en domstol eller en myndighet som ofta innebär att den som beslutet gäller ska göra något. Föreläggandet kan också innebära att den som beslutet gäller ska sluta att göra något.

Sidan uppdaterades: