Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Digitalt sammanträde för kommunfullmäktige – en succé!

Den 17 november 2020 sammanträdde kommunfullmäktige för första gången helt digitalt. Johan Samuelsson, utvecklingsledare på kundserviceenheten, projektledde genomförandet och berättar hur det gick till.

KomJohan Samuelsson.jpgmunfullmäktige genomförs vanligtvis i en fullsatt Nackasal i stadshuset, men den 17 november var det bara presidiet och två justerare på plats. Resterande drygt 70 deltagare var med via videoplattformen Zoom. För att tekniken och sammanträdet skulle fungera så bra som möjligt krävdes en del förberedelser.

- Vi skickade ut mycket information veckan innan och vi ringde upp i förberedande supportsyfte. Vi utförde också två testmöten där ett tjugotal politiker var med på vardera möte. Jag tror att det var en stor fördel att de fick testa på tekniken innan och även simulera själva mötet. Utan de här förberedelserna hade det nog blivit knepigare. För många var det ju också första gången som de använde Zoom. Med hjälp av de här förberedelserna, proffsiga medarbetare samt den mycket positiva inställningen hos mötesdeltagarna kan vi nog säga att detta första digitala kommunfullmäktige blev en succé!

Nackasalen, Nacka stadshus.jpg

Snabbutryckning för att ordna Ipadstrul

Under hela sammanträdet fanns det it-support.

- De flesta som ringde in hade problem med sin Ipad, eller ”politikerplatta” som vi kallar den, och allt gick att lösa. Till och med för en person som skulle ha ett anförande i slutet av sammanträdet som inte fick ljudet att fungera på sin Ipad. Det slutade med att min kollega Milan Negovanovic snabbt fick konfigurera upp en ny Ipad, sätta sig i bilen, och leverera den till andra sidan av Nacka.

KF ordförande, Eva Öhbom Ekdahl.jpg

Johan ser fördelar med att genomföra kommunfullmäktige digital, bland annat blir det mer personligt.

- När sammanträdet äger rum i Nackasalen filmas det ju från lite längre avstånd så de som tittar på det digitalt ser kanske inte riktigt den som har ordet ordentligt. Nu tycker jag att man fick en mer personlig bild av ledamöterna. Sedan tycker jag att vissa mötesmoment gled på smidigare. I Nackasalen så ska ju någon gå upp till talarstolen när man växlar ordet, mikrofonen ska ställas in och kanske behöver också Ipad:en rättas till. Nu behövde den som fick ordet bara slå på sin mikrofon.

Många som bidrog till att mötet gick bra

Johan vill rikta en stor eloge till alla som bidrog till att mötet gick så bra.

Nackasalen.jpg

- Jag tänker på de it-tekniker som var inblandade och Mohammad ”Moe” Manouchehr som hanterade all digital teknik framför presidiet. Men också på ordförande Eva Öbom Ekdahl som gjorde att hela mötesordningen fungerade bra, och så alla som deltog så klart. Jag tror att det är väldigt bra att vi i Nacka, på eget initiativ, valde att testa det här nu givet situationen med pandemin och då innan det eventuellt skulle bli mer eller mindre tvingande.

Sidan uppdaterades: