Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Stadsdirektörens e-trappmöte 13 december 2021

Restauranger slipper tillsynsavgift, Ny visselblåsarfunktion införs i juli nästa år, Varning för telefonbedrägerier, Fyra medarbetare belönas för extraordinära insatser, Nacka bäst i regionen på att undvika timvikarier i äldreomsorgen, Nacka får åter högsta betyg av Standard & Poor's, Nya skyddsombudsakademin startar på onsdag, Jullovsprogram för skollediga barn, Välkommen på julmingel i Centrala Nacka, Julgåva till alla anställda

Stadsdirektör Victor Kilén inledde med att önska alla en god Lucia och rekommenderade den inspelade sändningen från årets luciatåg i stadshuset.

Restauranger slipper tillsynsavgift

Näringslivsdirektör Anders Börjesson berättade att kommunen kommer att ge det lokala näringslivet en eftergift av tillsynsavgiften för serverignstillstånd för 2021. De verksamheter som berörs är framför allt restauranger och hotell som har serveringstillstånd. De behöver alltså inte betala tillsynsavgift för 2021. Den här branschen har haft det tungt, även om många har kunna öppna upp igen. Det finns också strukturella problem, inte minst att försöka hitta personal igen på kort tid, konstaterade Anders Börjesson, som trodde att eftergiften var väldigt välkommen. Beslutet finanieras av att socialnämnden medges ett underskott på 800 000 kronor för 2021.

Ny visselblåsarfunktion införs i juli nästa år

Kanslidirektör Sidrah Schaider berättade att kommunen förbereder sig inför införandet av en ny lag, visselblåsardirektivet. Den ger skydd åt medarbetare som rapporterar om missförhållanden på arbetsplatsen. Detta ska nu implementeras i Nacka kommun för att vara på plats till i juli 2022, då den nya lagen börjar gälla. Syftet är att kommunen ska kunna få in tips om missförhållanden som är av allmänintresse för kommunen. Nu ska kommunen upphandla systemstöd, utbilda och kommunicera vad direktivet innebär. I Nacka ska, enligt det förslag som nu går till beslut hos kommunstyrelsen, även allmänheten kunna ge tips på missförhållanden. Funktionen breddas alltså till att gälla både medarbetare och allmänheten. Beslutet i KS ska bekräftas av kommunfullmäktige.

Varning för telefonbedrägerier

Trafik- och fastighetsdirektör Mats Bohman berättade att antalet telefonbedrägerier ökar. Över 25 fall inträffade under november i år, cirka tio i oktober. Mats Bohman läste upp ett meddelande från Nackas kommunpolis Anna Karlsson. Det gick ut på att telefonbedrägerier är brott som finansierar grovt kriminella organisationer. Förövaren behöver inte träffa sitt offer, men brottet får effekten att offret lever i skam resten av sitt liv. De som ligger bakom är samma grovt kriminella organisationer som står för många av de dödskjutningar som skett de senaste åren.

Under 2018 gick 30 miljoner kronor i månaden till dessa organisationer genom bedrägerier. Det kan ske genom ett samtal och ett uppföljande hembesök. Det var så en 102-årig dam i Nacka drabbades. Bankerna kan göra mer och det har blivit bättre, men det är fortfarande många miljoner varje månad som svindlas. Och det är inte bara äldre som drabbas. Ungdomar utnyttjas som penningmålvakter. Genom att låna ut sitt konto tvättas pengarna vita, utan att de vet om det. De tar emot 15 000 kronor och tar ut pengarna via en bankomat. Som tack får de behålla en tusenlapp.

- Det här är djupt tragiskt och hemskt, sade Mats Bohman, och berättade att polisen nu startar en kampanj med budskapet: "Låt dig inte luras". Om du känner någon som är äldre, gör dem vaksamma så att de inte lämnar ut uppgifter och de till att de lägger på luren om någon de inte känner ringer och säger att de är från banken.

Fyra medarbetare belönas för extraordinära insatser

Victor Kilén konstaterade att kommunen nu har bytt telefonisystem och att bytet har gått riktigt smidigt, till skillnad från förra gången. Han berömde dem som arbetat med projektet och konstaterade att de har haft fokus på uppgiften, och att de har drivit arbetet i mål och fått allt att fungera. Därför har deras chefer nominerat dem till en utmärkelse för en extraordinär insats för Nacka.

De fyra som får utmärkelsen är Johan Samuelsson, utvecklingsledare på kundserviceenheten, Dennis Höjer, servicetekniker på kundserviceenheten, Martin Andersson, it-arkitekt på digitaliseringsenheten och Sofia Wallerman, systemadministratör på kundserviceenheten. De får alla en belöning på 10 000 kronor var för sin excellenta insats i samband med införandet av Nackas nya telefonilösning.

- Ni är riktiga förebilder för oss andra för hur man driver så här stora projekt i mål, sade Victor Kilén, och tackade de fyra medarbetarna med applåd och fanfar.

Nacka bäst på att undvika timvikarier i äldreomsorgen

Ett inslag i Rapport förra veckan visade hur Nacka arbetar med att minska antalet timvikarier i äldreomsorgen, berättade Victor Kilén, och lämnade över ordet till Elias Roos, som är verksamhetschef inom Välfärd samhällsservice. Denne berättade att SVT har granskat hur de 50 största kommunerna i Sverige arbetar med timvikarier i äldreomsorgen, efter att coronakomminssionen pekat ut en hög andel timvikarier som ett problem. Nacka visade sig vara överlägset bäst i Stockholmsregionen, och på fjärde plats av de 50 granskade kommunerna.

Välfärd samhällsservice har arbetat hårt med att få ner timvikarieanvändningen i Nacka, eftersom man ser att en hög andel timvikarier påverkar ekonomin, kvaliteten från ett kunderspektiv och arbetsmiljön. Genom att arbeta tillsammans, långsiktigt och målmedvetet har man nått resultat. I tv-inslaget togs Solna och Uppsala upp som dåliga exempel med hög andel timvikarier. Förklaringen som gavs var hög frånvaro under pandemin, men det har alla kommuner haft - även Nacka, sade Elias Roos. Skillnaden är hur frånvaron hanteras och då använder Nacka ordinarie personal i stället för timvikarier. Han sade också att Nacka inte är i hamn, utan behöver fortsätta arbeta med den här frågan.

Nacka får åter högsta betyg av Standard & Poor's

Ekonomi-och finansdirektör Jörn Karlsson berättade att kommunens kreditbetyg av Standard & Poor's har uppgraderats så att Nacka åter har uppnått nivån för det högsta betyget, AAA. Det oberoende institutet har gått igenom Nackas ekonomi och framtidsutsikter och det ser bra och stabilt ut, både nu och framöver.

Nya skyddsombudsakademin startar på onsdag

Personaldirektör Elisabeth Carle berättade att den nya skyddsombudsakademin nu startar i samarbete med de fackliga organisationerna. Det är ett pilotprojekt som främst riktar sig till skyddsombuden i stadshuset. Syftet med projektet är att stärka Nacka som attraktiv arbetsgivare, stärka skyddsombuden i deras roll och göra dem till medledare för att skapa bra innehåll i arbetsplatsträffarna. De ska också kunna inspirera varandra över enhetsgränserna. Victor Kilén och Elisabeth Carle deltar själva, tillsammans med medarbetare från HR-staben och de fackliga företrädarna, för att kicka igång akademin på onsdag. Till att börja med planeras verksamhet under våren, men förhoppningen är att akademin ska ha verksamhet under hela kalenderåret för att stärka systematiken under arbetsplatsträffarna.

- Det blir ett jättespännande upplägg som jag ser mycket fram emot, konstaterade Elisabeth Carle, och avslutade med att önska alla medarbetare glad Lucia.

Jullovsprogram för skollediga barn

Kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius presenterade jullovsaktiviteterna och som vanligt finns det mycket att välja på för alla lediga barn och ungdomar. Alla aktiviteter är anpassade efter de aktuella rekommendationerna för att minska smittspridning.

Några exempel på aktiviteter: Badhusen erbjuder gratis entré för barn under 10 år medan barn och ungdomar mellan 10 och 19 år betalar endast tio kronor. Allmänhetens åkning är öppen i ishallarna. Två barnteatrar kommer att visa jullovsteater på Dieselverkstaden. Biblioteken erbjuder pyssel, läsning och boklån som vanligt, men även workshops i bildskapande. Friditsgårdarna har generösa öppettider under hela lovet och ordnar event, workshops, kurser, pingisturneringar och pepparkakshustävlingar bland annat. Museet Hamn i Fisksätra har en familjevisning om jul och vinter i krigstider, med fri entré för alla upp till 18 år. Se hela jullovsprogrammet här

Välkommen på julmingel i Centrala Nacka

På fredag den 17 december ordnas ett julmingel vid Green Room, i den naturbana gläntan mellan stadshuset och Nacka Forum, berättade Trine Roesgaard Werner från kommunikationsenheten, och bjöd in alla kommunens medarbetare att vara med. Aktivieten är utomhus och det bjuds på varm glögg. Vi minglar och träffas, givetvis med hänsyn till rådande rekommendationer, och träffar Nackabor, fastighetsutvecklare i Centrala Nacka och förstås varandra. Minglet startar vid 16.30. Alla är välkomna, oavsett om de arbetar i stadshuset eller någon annanstans i kommunen, på NVOA eller Nacka Energi.

Julgåva till alla anställda

Glöm inte att hämta ut din julgåva, ett presentkort på 500 kronor, som kan hämtas genom att logga in på ditt konto i Wellnet. Den kan hämtas fram till den 31 december. På samma ställe kan du också hämta din vaccinationscheck för att vaccinera dig mot säsingsinfluensan. Här hittar du Wellnet-portalen.

- Passa gärna på och lös in den också, om du inte gjort det, avslutade Victor Kilén och önskade alla en bra arbetsvecka.

Sidan uppdaterades: