Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Mer och mer matavfall samlas in i Nacka - möt familjen Bild som vill inspirera ännu fler att sortera

Ny statistik visar att rekordmycket matavfall samlades in i Nacka under 2017. Men fler behöver sortera för att vi ska nå det nationella målet. Läs mer och inspireras av familjen Bild, en av alla barnfamiljer som redan i dag matavfallsorterar.

I Nacka samlades det in 2 155 ton matavfall 2017 vilket är nytt rekord. Jämfört med 2016 har de insamlade mängderna ökat med 19 procent. Det nationella målet är att minst hälften av allt matavfall ska sorteras ut och tas omhand 2018. Idag är den siffran i Nacka endast cirka 25 procent. För att vi i Nacka ska kunna nå målet behöver nu fler vara med och bidra!

Vi har träffat familjen Bild som vill inspirera fler att sortera och sökt svar på frågor om hur det är sortera och varför man ska göra det.

Möt familjen Bild

Familjen Bild bor sedan två år tillbaka i ett hus i Rensättra och har matavfallssorterat sedan de flyttade in. Familjen Bild består av pappa Andreas som har en bakgrund som elitfotbollsspelare och numera jobbar som sportchef i Boo FF, mamma Maria som är utbildad miljöingenjör men som arbetar som dansare och danslärare (har bland annat medverkat i 7 säsonger av Let’s Dance), samt barnen Selma 10 år, Cornelia 7 år och Lukas 16 månader.

Berätta kort om varför ni sorterar matavfall?

"Det känns helt självklart och naturligt att sortera ut matavfall, säger Maria. Det är samma sak som att man sorterar ut plast, metall och glas."

Hur länge har ni sorterat ert matavfall?

"Vi började sortera så fort vi flyttade in här, fortsätter Maria. Det bruna matavfallskärlet fanns redan på plats och det vara bara att skaffa ett abonnemang. Vi sorterade även på vår tidigare adress."

Anmälan till matavfallsinsamlingen görs via webben eller via kundservice för Nacka vatten och avfall.

På er gata sorterar alla matavfall. Varför är det så tror ni?

"Jag tror att det är för att det är så enkelt säger Maria. Vi bor i en kommun som gör det lätt för oss att göra rätt. Vi lägger bara matavfallpåsen i det bruna kärlet utanför dörren. Sedan kommer sopbilen och hämtar."

För boende i villa töms matavfallskärlet varannan vecka, udda veckor från oktober till och med april. Under perioden maj till och med september töms matavfallskärlet varje vecka. Läs mer här.

Vad är det bästa med att sortera matavfall?

"Det bästa är att man gör något för miljön, säger Andreas. Känns bra att veta att matavfallet kan användas till biogas och biogödsel. Det känns även fräscht att sortera i olika kärl och att inte blanda matrester med exempelvis kartonger."

Den största miljövinsten görs när inget matavfall uppstår alls. Hur tänker ni kring det?

"Det är faktiskt väldigt lite mat som slängs här hemma. Vi försöker att inte slänga alls utan tar vara på det mesta av matresterna. Det är mest skal vi slänger, säger Maria. Andreas fyller i och säger att Maria är expert på att ta tillvara maten och att hon har ett stort miljötänk."

Vad tycker selma och Cornelia?

"Vi sorterar matavfall även på Myrsjöskolan där vi går, säger Selma och Cornelia. Det är kul och känns bra att sortera matavfall. Det blir biogas av matrester och sånt man kör med. Det är bra för miljön!"

Är det något som är svårt eller jobbigt?

"Jag kan inte säga något som är svårt eller jobbigt med att matavfallsortera, säger Maria. Det kan bli blött i påsen men om man lägger lite papper i botten så är det inga problem. Det är även tydligt vad som ska sorteras. Det står till och med på matavfallspåsen! Kan inte bli enklare.

För fler tips, läs mer här.

Har ni någon hälsning till de som ännu inte sorterar?

"Ta ditt ansvar för miljön och börja sortera matavfall! Det är inte krångligt och det är bara att sätta igång, hälsar hela familjen!"

Gör skillnad och anmäl dig idag!

Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka och anmäl dig idag!

Visste du att ...

  • I Nacka sorterar ca 53 % av villahushåll och 28 % av företag/verksamheter sitt matavfall (år 2017).
  • Under år 2017 samlade vi in drygt 2155 ton matavfall i Nacka. Under år 2018 har vi fram till augusti samlat in 1671 ton, vilket förhoppningsvis leder till ca 2500 ton för helåret, vilket är nytt rekord.
  • Du spar pengar när du matavfallsorterar då tömningen av dina vanliga sopor blir billigare.
  • 40 % av det som hamnar i soppåsen kan återvinnas.
  • Tio kilo matavfall ger biogas motsvarande en liter bensin.
  • En biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73 %.
  • En familjs potatisskal från sex middagar räcker för biogödsel till potatisodling av en påse chips.
  • En biogasbuss kan åka ca 7200 mil, ungefär 1,8 varv runt jorden, om alla 103 000 Nackabor lägger sina bananskal i matavfallsinsamlingen under ett år.
  • Var femte matkasse som bärs hem slängs.

Källor: Nacka vatten och avfall, SCB, Naturskyddsföreningen, Avfall Sverige och IVL Svenska miljöinstitutet.

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.