Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Världsvattendagen – vatten för alla!

Världsvattendagen uppmärksammas varje år 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Syftet är att öka kunskapen och skapa engagemang hos framförallt unga.

Årets tema - Leaving no one behind

Under 2019 års tema, Leaving no one behind, kommer fokus att ligga på vatten som en mänsklig rättighet – vatten för alla! Temat bygger på den globala 2030-agendan för hållbar utveckling och att säkerställa tillgänglighet och hållbar förvaltning av vatten för alla, år 2030.

Skolmaterial från Nacka vatten och avfall

Nacka vatten och avfall arbetar även med att ta fram pedagogiskt material kring verksamheten för skolor i Nacka. Här är syftet att tidigt öka kunskapen och skapa engagemang hos unga från förskoleålder till gymnasiet. Materialet kring vatten och avfall är kostnadsfritt och tillgängligt för lärare och andra intresserade via hemsidan.

Ett exempel på lärarmaterial är en ny illustration, Vattnets väg, som visar vattnets kretslopp och hur vårt viktiga livsmedel, vatten, cirkulerar på jorden.

Illustrationen är helt ny men många pedagoger har redan hunnit ge positiv feedback kring underlaget, hur lätt det är att använda och hur bra det passar in i läroplanen.

Vattens väg.pdf – se hela illustrationen med informationstext

Läs mer om Nacka vatten och avlopps pedagogiska verksamhet under Skolinformation

Bakgrund

Världsvattendagen sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Världsvattendagen startades på initiativ av FNs generalförsamling 1992 och har sedan dess varje år belyst olika vattenrelaterade teman.

I Sverige koordineras Världsvattendagen genom Svenska Hydrologiska Rådet (SHR) och har firats sedan år 2006. Att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem till unga är huvudmålet med Världsvattendagen. Många har deltagit sedan starten år 2006 och ett stort intresse har visats för evenemanget bland svenska skolklasser.

Läs mer om: Världsvattendagen och Förenade Nationerna, UN Water

Sidan uppdaterades: