Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Älta Kretsloppscentral fyller 1 år

På torsdag 25 april firar vi att Älta kretsloppscentral fyller 1 år. Här kan du lämna material för återvinning och ge dina saker ett nytt liv genom att lämna det till återbruk. Nacka vatten och avfall uppmärksammar dagen genom att bjuda våra besökare på fika.

Om Älta Kretsloppscentral

Torsdag den 25 april har Älta kretsloppscentral varit öppen i ett år. Till Älta kretsloppscentral kan du lämna förpackningar, grovavfall, farligt avfall och elavfall men även återbrukbara saker såsom möbler, fritidsartiklar, kläder, husgeråd etc. Under det första året har runt 19 000 nackabor besökt återvinningscentralen och tillsammans har vi samtal in över 1000 ton material till återvinning. Varje månad lämnas runt 1500 kg material in för återbruk.

Vi bjuder på fika

Alla besökare som kommer in på torsdag bjuds på fika.

Plats: Älta Kretsloppscentral, Örkroken 15, Älta.

Tid: 16.00 – 20.00

Nytt liv till dina saker

På Älta kretsloppscentral finns en lokal för återbruk med en tydlig entré som bjuder in besökare att se inlämning till återbruk som första val. Här kan du kan lämna t.ex. möbler, prylar och textil som upplevs vara i för bra skick för att slängas.

Observera att ingen försäljning sker på plats i Älta och att det inte är tillåtet att ta saker som någon annan lämnat.

Det du lämnar tas om hand av vår samarbetspartner Human Bridge, som bland annat driver Lindra secondhandbutik i Sickla. Där säljs de saker som lämnats in för återbruk på Älta och Östervik kretsloppscentraler. Vi samarbetar även med Youth and Care’s dagliga verksamhet som sorterar återbruk i Älta som en del av deras arbetsträning. De tar även hand om bland annat trasiga böcker och möbler som de renoverar eller skapar nya saker av som de säljer i sin butik Återbruket.

Under våren har vi även erbjudit skolor/förskolor möjligheten att hämta återbruks- och skaparmaterial från Älta kretsloppscentral. Läs mer om giftfritt återbruk till skolor/förskolor här.

Internationell uppmärksamhet

Representanter från flera andra kommuner i Sverige och internationellt inom avfallsbranschen har besökt kretsloppscentralen för att inspireras av kretsloppstänket i Älta. Det unika med kretsloppscentralen är bland annat att allt är samlat på en plats med en återbruksdel på det inre torget där besökare sorterar ut material som fortfarande går att använda.

Kreativ studio

När Kretsloppscentralen är stängd för besökare på dagtid sker andra aktiviteter. I vår kreativa studio välkomnar vi skolor och förskolor för pedagogisk och utforskande verksamhet med utgångspunkt i återbruk och materialens kretslopp.

Uppskattade studiebesök

Nacka vatten och avfall har som mål att sprida kunskap och utbilda barn och unga om avfallshantering. Genom att erbjuda kostnadsfria studiebesök för skolklasser på våra kretsloppscentraler vill vi lära elever mer om återvinning och vikten av att förebygga avfall. Totalt har vi utbildat drygt 500 kretsloppshjältar i Älta.

Samtliga studiebesök i vår är uppbokade, men det finns ännu lediga platser kvar till våra studiebesök på Älta kretsloppscentral i höst.

Läs mer om studiebesöken och anmäl er skolklass till ett kostnadsfritt studiebesök här.

Visste du att?

Fira Älta kretsloppscentral tillsammans med oss och hjälp till med att uppmärksamma återvinningens och återbrukets miljövinster!

Sidan uppdaterades: