Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Återvinning vid sommarens renovering

Under semestern passar många på att rensa ur förråd, laga en båt eller renovera en sommarstuga. Det kan innebära att man stöter på en annan typ av avfall än man är van vid från sin vardag. Här har vi samlat lite tips hur du återvinner rätt.

Bygg- och rivningsavfall

Visste du att bygg- och rivningsavfall inte får lämnas på Nackas kretsloppscentraler? Tillsammans med verksamhetsspecifikt avfall räknas det inte som hushållsavfall och ska därför lämnas på en annan avfallsanläggning. Läs mer här var du lämnar Bygg- och rivningsavfall. (PDF-dokument, 1,2 MB)

rivning-777x290.jpg

Gammalt tryckimpregnerat virke, till exempel från en trall, kan innehålla kemikalier som krom, koppar eller arsenik. Även om träet är gammalt finns kemikalierna kvar och ska inte eldas upp i en öppen spis eller majbrasa. På kretsloppscentralen eller avfallsanläggningen ska det läggas i container markerad tryckimpregnerat virke. De ser till att träet levereras till en förbränningsanläggning med rökgasrening för farligt avfall.

Oljor, lack och annat farligt avfall

Oljor, bromsvätskor och liknande kan återvinnas och bli till nya produkter. Men det är viktigt att du håller dem separerade. Vissa vätskor kan dessutom vara direkt farliga att blanda med varandra. Om behållaren saknar märkning, men du vet vad den innehåller så skriv på behållaren vad den innehåller innan du lämnar den till kretsloppscentralen.

Gamla lysrör, kvicksilvertermometrar och asbestplattor

I sommarstugan kan du stöta på produkter från svunna tider som kan innehålla ämnen som inte längre är tillåtna i handeln. Ofta klassas de som farligt avfall och ska därmed hanteras som det. Ta hjälp av personalen på din närmaste kretsloppscentral om du är osäker. Kom även ihåg att en trasig gaständare ska lämnas in på farligt avfall och inte hamna i soppåsen.

Läs mer i vår sorteringsguide (PDF-dokument, 438 kB) om du är osäker på var du ska lämna ditt avfall.

Genom att hantera överblivet material på rätt sätt minskar risken att miljöfarliga ämnen förorenar naturen, samtidigt som material kan bli en del av kretsloppet och komma till nytta igen.

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.