Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Bäst före-bra efter

Om vi litar mer på våra sinnen istället för att bara titta på datummärkningen kan vi tillsammans se till att vi minskar onödigt matsvinn. Här reder vi ut vad de olika datummärkningarna egentligen betyder.

Hållbarheten ofta längre än märkning

All mat som säljs förpackad i Sverige måste vara märkt med ett bäst före datum, eller med sista förbrukningsdag. Detta är en garanti från producenterna att produkten är säker och håller full kvalitet senast till det utsatta datumet, men ofta är hållbarheten på livsmedlet mycket längre än ett bäst före-datum.

Skillnad mellan bäst före och sista förbrukningsdag

De två olika märkningarna betyder inte samma sak. Bäst före betyder att maten garanterar att ha full kvalitet med färg, krispighet, smak eller spänstighet fram till det datumet. Har maten bara förvarats på rätt sätt och förpackningen är obruten, håller maten oftast mycket längre. Använd dina sinnen för att titta, lukta och smaka lite på maten för att se om den fortfarande är ok att äta.

Är produkten istället märkt med sista förbrukningsdag, ska du inte chansa! Efter sista förbrukningsdag kan det vara en hälsofara att äta produkten. Den här märkningen används på produkter som är extra känsliga och kan vara påverkad av bakterier som vi kanske inte ser eller känner när vi smakar. Sista förbrukningsdag används främst på livsmedel som innehåller animaliska produkter son kött, fisk eller skaldjur.

bast-fore--bra-efter_liggande_1300x888.jpg

Visste du att:

  • Ett ägg har en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen. Men om du förvarar det i kylskåp med den spetsiga delen nedåt så blir hållbarheten 2-3 månader.
  • Bäst före-datum på mjölk är satt utifrån att mjölken förvaras vid en maxtemperatur på 8°C. Förvarar du den vid en lägre temperatur så har den betydligt längre hållbarhet.
  • Torrvaror, som mjöl, pasta, ris, socker och gryn, håller länge. Förvara torrt och helst inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. En torrvara blir inte farlig när den blir gammal, däremot kan fettet i till exempel mjöl härskna vilket gör att det smakar illa.
  • Nötter innehåller mycket fett som kan härskna, men i kyla, mörker och tättslutande förpackning håller nötterna längre. Förvara därför hellre skalade nötter i kylen än i rumstemperatur, om de inte ska ätas närmaste tiden.
  • Vissa frukter och grönsaker som exempelvis banan, ananas och gurka ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador men gärna svalt om möjligt, det vill säga i 12-15 °C.

Läs mer här om matsvinn.

Lektionsmaterial om matsvinn

Sidan uppdaterades: