Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Använd vattnet smart i sommar

Värmen ser ut att hålla i sig och många har startat sin semester hemma. Just nu är vattenförbrukningen hög i Nacka. Hjälp till att ta vara på vattnet så att det räcker till alla! Läs mer här hur du kan spara vatten.

I Nacka får vi vårt vatten från Mälaren vilket gör att vi inte är lika beroende av grundvattennivåer som många andra kommuner. Även om det finns gott om vatten i sjön så hinner vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Varma dagar går det åt extra mycket vatten och då behöver vi alla tänka på att inte slösa med vattnet.

Extra hög vattenförbrukning

Under den heta och torra sommaren 2018 fick vi en tankeställare då obegränsad vattentillgång inte längre var en självklarhet. Med anledning av covid-19 kommer fler människor än vanligt att hålla sig hemma i sommar. Detta leder till att vattenförbrukningen är hög, vilket belastar våra vattenverk.

”Vi ser redan att vattenförbrukningen i Nacka är lika hög som under de varmaste dagarna under sommaren 2018, men än så länge är läget stabilt med våra vattenleveranser i Nacka. Om det blir en varm sommar och fler än vanligt är hemma så är det viktigt att vi alla hjälps åt att hålla nere vattenförbrukningen”, säger John Glimtoft, avdelningschef VA, Nacka vatten och avfall.

Alla kan göra skillnad

Saker man kan tänka på är att exempelvis att vattna i trädgården när det är mer vatten i ledningarna på kvällen/natten och vid sämre väder. Läs mer här om hur du får en fin trädgård genom att vattna smart.

Att använda vattnet smart är viktigt under hela året men extra viktigt nu under sommaren. Generellt använder vi 140 liter dricksvatten per person och dygn.

Tips på hur du kan spara vatten

  • Duscha istället för att bada.
  • Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.
  • Vattna trädgården på morgonen eller kvällen.
  • Samla regnvatten att vattna med.

Fler vattensmarta tips hittar du här.

Tack för att du är vattensmart i sommar!

Sidan uppdaterades: