Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Sommartips för dig som sorterar matavfall

När det är varmt ute ökar risken för lukt och fukt i matavfallskärl. Här får du några enkla tips på hur du hanterar ditt matavfall under sommarmånaderna för att undvika detta.

Undvik blött matavfall

Låt matavfall som är blött rinna av i vasken och lägg gärna i lite hushålls- eller tidningspapper i påsens botten. Tänk även på att alltid använda den särskilda påshållaren så att matavfallet luftas. Saknar du påshål­laren kan du hämta en avgiftsfritt på Boo, Älta eller Östervik kretsloppscentral.

Slå in matavfall som luktar eller frys det till tömningsdagen

Matavfall som luktar mycket, t ex räkskal eller fiskrens, kan slås in i lite tidningspapper innan det läggs i den bruna påsen. Ett annat alternativ är att förvara fiskrens och räkskal i frysen fram till tömningsdag.

Förslut påsen ordentligt genom att rulla ihop påskanten

Fyll inte påsen helt så att du kan rulla ihop överdelen på påsen innan den läggs ned i kärlet. Det är viktigt att inget löst matavfall hamnar i kärlet.

Låt kärlet stå i skugga

Ställ kärlet så skuggigt och svalt som möjligt.

Rengör kärlet

Spola av det med vatten vid behov och spraya gärna med ättikslösning på kärlets kanter och i botten för att hålla flugorna borta. Vill du inte göra det själv kan du beställa rengöring via kundservice.

Byt påsar ofta

Se till att byta till en ny påse minst var tredje dag.

Du hittar tips och information om matavfallsinsamlingen på nackavattenavfall.se/matavfall

Tack för att du sorterar matavfallet!

Sidan uppdaterades: