Varje år slängs ungefär en miljon ton matavfall i Sverige vilket motsvarar ungefär 100 kg matavfall per person. De största mängderna hamnar fortfarande i soppåsen och Nacka är inget undantag. I Nacka består 40 % av soppåsen av matavfall eller totalt 7500 ton matavfall som inte går till produktion av biogas och biogödsel. Därmed ligger även Nacka långt ifrån det nationella mål som innebär att 50% av allt matavfall ska samlas in för återvinning senast vid årets slut.
- I Nacka är 60% av hushållen anslutna till matavfallsinamlingen. Men det är fortsatt stora mängder matavfall som går upp i rök, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.
Har du ännu inte kommit igång? Genom att sortera ut ditt matavfall bidrar du till att ge näring till odlingsmark och biogas till fordonsbränsle.
Glöm inte att det bara är det oundvikliga matavfallet som egentligen hör hemma i matavfallspåsen (exempelvis skal, ben, kärnor, kaffesump och äggskal). Genom att planera dina inköp och ta vara på resterna kan du minska matsvinnet och göra både plånboken och miljön en tjänst.
Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka här.
Läs mer hur du kan minska matsvinnet här.
Sidan uppdaterades: